Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medikol nakon što im je HZZO odbio ugovor: Trgujete životima!

Iz Poliklinike napominju kako ''raskidanjem ugovora s privatnicima, Ministarstvo zdravlja trguje zdravljem i životima pacijenata jer je pitanje koliko će njih na kraju uspjeti dočekati da obave potrebne dijagnostičke pretrage''
18. srpnja 2013. u 17:26 2 komentara 648 prikaza
bolnica
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Poliklinici Medikol danas je tijekom arbitražnog postupka u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbijeno ugovaranje za sve ponuđene djelatnosti u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te za djelatnost radiologije u Čakovcu, a djelatnost PET/CT dijagnostike Poliklinika Medikol nije riješila, priopćeno je iz tvrtke koja napominje da ''za sada – kao ugovorna strana s HZZO-om, taj postupak obavlja još samo dva tjedna, odnosno do 31. srpnja''.

Iz Poliklinike ističu da je odluka o odbijanju donesena s tri nasuprot dva glasa u arbitražnom vijeću. Protiv produljivanja ugovora glasovala su dva predstavnika HZZO-a i jedan Ministarstva zdravlja, a predstavnik Hrvatske liječničke komore te predstavnik Poliklinike Medikol glasovali su za produženje ugovora s HZZO-om. Pri odbijanju trojica članova vijeća su se pozivala na tvrdnju da je Mreža za sekundarno-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu popunjena, iako to uopće nije bio uvjet, odnosno kriterij za odabir po natječaju.

– Onda se nije ni trebao događati ovaj arbitražni postupak, jer je svrha natječaja prema HZZO-u bila popuna mreže javnog zdravstva, koja je ionako za javno zdravstvo već popunjena pa za Polikliniku Medikol nema mjesta. To je bit ove cjelokupne pravne situacije – izjavio je nakon održanog arbitražnog postupka odvjetnik Veljko Miljević, pravni zastupnik Poliklinike Medikol.

– Sukladno današnjoj odluci proizašloj iz arbitražnog postupka, na jesen će svi pacijenti koji su obavljali MR, CT, UZV pretrage, internističke i neurološke preglede i dijagnostičke postupke, kao i kompletnu ambulantnu fizikalnu terapiju kod privatnika, morati na pretrpane liste čekanja po bolnicama pa će navedene pretrage čekati po nekoliko mjeseci, ako ne i više od godinu dana – upozoravaju iz Poliklinike te napominju kako ''raskidanjem ugovora s privatnicima, Ministarstvo zdravlja trguje zdravljem i životima pacijenata jer je pitanje koliko će njih na kraju uspjeti dočekati da obave potrebne dijagnostičke pretrage i terapijske postupke''.

– U Poliklinici Medikol svjesni smo činjenice da je država u nezavidnoj financijskoj situaciji, što se u konačnici reflektira i na zdravstveni sektor. Ali i dalje nam nije jasno na koji način će bolnice diljem Hrvatske biti u stanju na jesen ''prihvatiti“ oko 200.000 dodatnih pacijenata, koliko je samo Medikol odradio u 2012. godini u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Čakovcu i Osijeku, budući da je to broj pacijenata koji će se najesen dodatno naći na listama čekanja – pitaju se u priopćenju.

>>Država nas koči, a privatne su joj usluge najjeftinije

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • nenad385.nl:

    Slazem se sa medikolom,operiro sam caudu eqvin sidrom oporavio se super u toplicama dobivo puno tretmana i jos jednu godinu fizikalne super sad ove godine HZZO spara samo jedna struja 5min.i vjezbe 15min.eto sada nepokretan nesposoban jos veci trosak za ... prikaži još! drzavu.a sve tri godine terapije ispravne vozio biciklo i po 200km.u danu radio zaradivo

  • nenad385.nl:

    Zalosno sad ckam pregled kod neurologa pa razne pretrake pumolog da nisu stradali misici za disanje pa snimanje vena at.neko misici mi pulsiraju na nogama kad rijesim pretrage treba mi 6mj.dodle me moze cjeloga oduzeti.kaj se to nebi prije moglo ... prikaži još! tijesti primiti na odjel ak se pocne pravilna terapija ili operacija oni znaju da se oporavim i na poso ponovo i sa takve bolesti 2puta godisnje terapije i ostajem u radnom odnosu.po ovome ce u hrvatskoj na desetke tisuca judi biti nepotrebno u kolicima to je veci trosak od rehalbitacije.