Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel sindikata

'Medicinske sestre školujemo pa pustimo Merkelici za 2500 eura'

medicinske sestre,odlazak
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
28.06.2019.
u 22:00

Profesiju medicinskih sestara hitno treba proglasiti deficitarnim zanimanjem

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSS MS – MT) upozorio je na alarmantan nedostatak medicinskih sestara i tehničara koji zbog loših uvjeta i potplaćenosti odlaze raditi u inozemstvo te je apelirao na Vladu da hitno proglasi tu profesiju deficitarnim zanimanjem i poveća upisne kvote.

– Smatramo da u ovom trenutku hitno treba u Vladi, ministarstvima – rada, financija i zdravstva – poduzeti korak kao što su učinili za ostala deficitarna zanimanja, da se i medicinske sestre i tehničari proglase deficitarnim zanimanjem – kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Glavnog vijeća HSS MS – MT-a Anica Prašnjak. Sindikat također hitno traži za medicinske sestre povećanje upisnih kvota, stipendiranje ljudi, plaćanje prekovremenih sati, donošenje uredbe sukladno njihovim razinama obrazovanja, bolje uvjete rada te stambeno zbrinjavanje.

– Mi školujemo sestre i elegantno ih pustimo Merkelici. Ovo je jako neozbiljno i neodgovorno i smatram da je ovo posljednji vapaj i naše traženje – kazala je Prašnjak istaknuvši da će sindikat, ako Vlada ništa ne napravi, morati poduzeti određene korake i napraviti neke akcije. Rekla je i da su pisali i premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Milanu Kujundžiću i drugim ministrima, ali im nisu poslali nikakav odgovor. Prašnjak je navela da u ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje 12.000 sestara, u inozemstvo ih je otišlo 1180.

– Nas će tržište Njemačke i Europe progutati, a mi nismo poduzeli nikakve korake da se zaustavi nemili trend odlaska u inozemstvo – kazala je Prašnjak.

Komentara 12

Avatar Olujni
Olujni
01:12 29.06.2019.

Pa dajte im i vi u HR 2.500 € pa one nigdje ici van iz HR nece, vrlo jednostavno!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
23:45 28.06.2019.

Zemlje koje žele zadržati svoje radnike trude se da ih pošteno plate za uloženi trud i rad, nažalost, mi još nismo takva zemlja . Kod nas kao da se još uvijek provode ili su ostale reforme iz doba recesije, zabranaa zapošljavanja u sustavu zdravstva, medicinske sestre koje su prezaposlene i potplaćene, koje imaju veći broj pacijenata nego što bi trebale, neplaćene prekovremene sate, loši uvjeti rada i onda se neko čudi što mladi odlaze.

KU
kusstjepan
08:32 29.06.2019.

Sindikati ??? a cemu isti sluze ....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije