Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medicinske sestre i tehničari na studij - u Šibenik

Prve godine bi se upisalo 50 studenata, a trenutačno se traži 28 nastavnika i 17 suradnika. Studij će trajati tri godine.
27. srpnja 2010. u 13:54 0 komentara 53 prikaza
medicinska sestra
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

ŠIBENIK - Buduće medicinske sestre i medicinski tehničari bi se za to zanimanje (odnosno poziv) od ove jeseni mogli obrazovati na novome stručnom studiju sestrinstva u Šibeniku. Naime, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu je već objavilo natječaj za izbor nastavnika i suradnika za Studij sestrinstva koji bi s radom trebao početi u novoj akademskoj godini na šibenskom Veleučilištu. Kako je naznačeno, zasad se traži 28 nastavnika i 17 suradnika. Veleučilište u Šibeniku je ranije provelo anketu, u kojoj se doznalo kako ima čak 150 zainteresiranih za upis na taj studijski program.

– To je stručni studij i trajat će tri godine, a na njemu se stječe naziv prvostupnika medicinske sestre ili medicinskog tehničara. Na njega se mogu upisati osobe koje su završile stručnu spremu zdravstvenog ili nekog drugog smjera koji je imao organiziranu nastavu iz biologije, fizike i kemije. Inače, Zdravstveno veleučilište tako radi već 40 godina. Taj studij nije planiran kao jednokratni, već je planiran kao trajni studij i sasvim sigurno će se jednog dana izdvojiti kao studij Veleučilišta u Šibeniku. U ovom trenutku jedini način da se to dogodi je da bude izdvojeni studij, odnosno dislocirani studij Zdravstvenog veleučilišta. Sljedeći korak je najesen, kada ističe rok za predaju molbi za izbore za nastavna i suradnička zvanja, a kada će biti raspisani natječaji za upis studenata – kazao je novinarima Želimir Mikulić, prodekan za nastavu šibenskog Veleučilišta.

S obzirom na tvrdnje iz šibenskog Veleučilište, interes za taj budući studij je poveći, no ove će jeseni po svemu sudeći mjesta biti za pedeset novih studenata.

– Mi znamo da u ovom trenutku zainteresiranih ima puno više, no mislim da nitko ne treba biti zabrinut, jer mi planiramo da studij ostane trajan. Broj izvanrednih studenata će se, naravno, smanjivati na račun redovnih studenata, odnosno onih koji će doći direktno iz srednje škole i upisivati ga. Inače, pokazalo se da postoji trajna potreba da se na takav studij upisuje nekih šezdesetak studenata godišnje – kaže Mikulić.

Na koncu, valja napomenuti kako će školarina iznositi onoliko koliko i na Zdravstvenom veleučilištu: 9000 kuna za izvanredne studente. Kad mjerodavno ministarstvo odobri kvote za redovne studente, oni će se pak upisivati pod istim uvjetima po kojima se upisuju svi redovni studenti u Hrvatskoj.

– Ovaj je studij izuzetno važan za razvoj zdravstva u Šibensko-kninskoj županiji i drugih gospodarskih djelatnosti koje će se oslanjati na zdravstveni sektor. U prvom redu mislim na zdravstveni turizam, ustanove poput hospicija ili ustanove za skrb o starijim osobama, za koje postoji veliki interes. Postoji i veliki privatni interes za otvaranje takvih ustanova u kojima bi se zbrinjavali gosti iz inozemstva – smatra Želimir Mikulić.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.