Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studiranje na moru

Medicinske sestre i tehničari na studij - u Šibenik

medicinska sestra
Marko Jurinec/PIXSELL
27.07.2010.
u 13:54

Prve godine bi se upisalo 50 studenata, a trenutačno se traži 28 nastavnika i 17 suradnika. Studij će trajati tri godine.

ŠIBENIK - Buduće medicinske sestre i medicinski tehničari bi se za to zanimanje (odnosno poziv) od ove jeseni mogli obrazovati na novome stručnom studiju sestrinstva u Šibeniku. Naime, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu je već objavilo natječaj za izbor nastavnika i suradnika za Studij sestrinstva koji bi s radom trebao početi u novoj akademskoj godini na šibenskom Veleučilištu. Kako je naznačeno, zasad se traži 28 nastavnika i 17 suradnika. Veleučilište u Šibeniku je ranije provelo anketu, u kojoj se doznalo kako ima čak 150 zainteresiranih za upis na taj studijski program.

– To je stručni studij i trajat će tri godine, a na njemu se stječe naziv prvostupnika medicinske sestre ili medicinskog tehničara. Na njega se mogu upisati osobe koje su završile stručnu spremu zdravstvenog ili nekog drugog smjera koji je imao organiziranu nastavu iz biologije, fizike i kemije. Inače, Zdravstveno veleučilište tako radi već 40 godina. Taj studij nije planiran kao jednokratni, već je planiran kao trajni studij i sasvim sigurno će se jednog dana izdvojiti kao studij Veleučilišta u Šibeniku. U ovom trenutku jedini način da se to dogodi je da bude izdvojeni studij, odnosno dislocirani studij Zdravstvenog veleučilišta. Sljedeći korak je najesen, kada ističe rok za predaju molbi za izbore za nastavna i suradnička zvanja, a kada će biti raspisani natječaji za upis studenata – kazao je novinarima Želimir Mikulić, prodekan za nastavu šibenskog Veleučilišta.

S obzirom na tvrdnje iz šibenskog Veleučilište, interes za taj budući studij je poveći, no ove će jeseni po svemu sudeći mjesta biti za pedeset novih studenata.

– Mi znamo da u ovom trenutku zainteresiranih ima puno više, no mislim da nitko ne treba biti zabrinut, jer mi planiramo da studij ostane trajan. Broj izvanrednih studenata će se, naravno, smanjivati na račun redovnih studenata, odnosno onih koji će doći direktno iz srednje škole i upisivati ga. Inače, pokazalo se da postoji trajna potreba da se na takav studij upisuje nekih šezdesetak studenata godišnje – kaže Mikulić.

Na koncu, valja napomenuti kako će školarina iznositi onoliko koliko i na Zdravstvenom veleučilištu: 9000 kuna za izvanredne studente. Kad mjerodavno ministarstvo odobri kvote za redovne studente, oni će se pak upisivati pod istim uvjetima po kojima se upisuju svi redovni studenti u Hrvatskoj.

– Ovaj je studij izuzetno važan za razvoj zdravstva u Šibensko-kninskoj županiji i drugih gospodarskih djelatnosti koje će se oslanjati na zdravstveni sektor. U prvom redu mislim na zdravstveni turizam, ustanove poput hospicija ili ustanove za skrb o starijim osobama, za koje postoji veliki interes. Postoji i veliki privatni interes za otvaranje takvih ustanova u kojima bi se zbrinjavali gosti iz inozemstva – smatra Želimir Mikulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije