Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Medicinari ostali bez doma zbog samo 0,7 kilometara!

'24.07.2013., Karlovac - Ucenicki dom Karlovac u staroj gradskoj jezgri. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
29.08.2013.
u 13:39

Karlovačka Medicinska škola udaljena je od Učeničjkog doma u Karlovcu za 2,7 km, a za osam dodatnih bodova treba biti dva

Neki od odlikaša iz karlovačke Medicinske škole, koji imaju sve uvjete za učenički dom, smještaj su morali potražiti negdje drugdje.

 Razlog tome je šesta točka iz nove Odluke o upisu u domove, po kojoj se dodatnih osam bodova ostvaruje ukoliko je učenik upisao program obrazovanja u školi koja u sastavu ima učenički dom ili ako udaljenost od doma do obrazovne ustanove iznosi do dva kilometra.

Dodatno im otežali

Međutim, Medicinska škola do Učeničkog doma u Karlovcu udaljena je 2,7, a do onog u Dugoj Resi 2,8 kilometara! Tako je dio karlovačkih srednjoškolaca zbog 0,7 ili 0,8 kilometara ostao uskraćen za brojne pogodnosti, kao i prednosti, koje pruža takav način ‘odrastanja’.

 – To je veliki problem. Otpao je, nažalost, veliki broj učenika, koji zbog toga jednostavno nisu mogli u dom. Sve ostale karlovačke škole ušle su u propisanu kilometražu, ali mi smo se našli u lošoj poziciji. Razočarani su i učenici i roditelji. Obrazovanje za zdravstvene djelatnike uključuje puno prakse.

Naši su učenici ponekad čitav dan ‘u pogonu’, mnogi i pješače, a sada im se ovom odlukom dodatno otežalo – rekla je ravnateljica Medicinske škole Karlovac Jasminka Štajcer. Razočarani su i u karlovačkom Učeničkom domu što su ostali bez odlikaša. I inače imaju tridesetak molbi viška. Sporni kilometri dodatno su otežali situaciju.

 – Užasno. Ostali smo, nažalost, bez izvrsnih medicinara. Pravilnik je takav, ali trebalo bi nešto poduzeti da se takve stvari ne događaju – smatra ravnatelj doma Saša Salaj. Nova odluka, točnije sporna ročka vjerojatno je olakšala upise u Zagrebu.

Međutim, u manjim sredinama, poput Karlovca, donijela je brojne poteškoće srednjoškolcima. Za pohvalu su olakšice, koje ostvaruju učenici preminulih, poginulih i nestalih roditelja, djeca invalida, oni slabijeg socijalnog statusa ili sjajnih rezultata ostvarenih na nekom od natjecanja.

 Upućene primjedbe

 Međutim, u ovom slučaju nekim karlovačkim srednjoškolcima izvrsne ocjene nisu pomogle. Na neki su način kažnjeni što su izabrali baš školu, koja je od prvog doma udaljena 2,7 kilometara i tako izgubili dragocjenih osam bodova.

U mjerodavno Ministarstvo su stigle primjedbe. Pitanje je hoće li biti uvažene ili će se i druge školske godine odlikaši morati snalaziti za smještaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije