Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodatno testiranje

Medicina i Hrvatski studiji imat će prijamni, ali ga neće provoditi sami

'unutrasnja...zagreb...28.12.2006.  kbc rebro, predsjednik sabora vladimir seks dozivio infarkt pa je zadrzan u bolnici, doktor davor milicic,  foto: goran stanzl'
'Goran Stanzl'
26.04.2011.
u 14:00

Takvo je rješenje kompromis za fakultete koji ne žele upisivati samo na temelju rezultata na maturi. Ispiti su u lipnju

Sumnje u korupciju, koje je izazvalo ponovno uvođenje prijamnih ispita na zagrebačku Medicinu i Hrvatske studije, okončane su ovih dana suradnjom Centra za nacionalno vrednovanje obrazovanja s tim fakultetima. Organizaciju i provođenje prijamnih ispita na njima će obaviti Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji već drugu godinu provodi državnu maturu. Suradnja Centra s fakultetima u provođenju razredbenih ispita trebala bi ukloniti sve sumnje u mogućnost manipulacija i zlouporaba na fakultetima.

– Naš Centar osigurat će i organizirati ispit te napraviti obradu rezultata za Hrvatske studije s kojima smo dogovorili sve detalje. Ispit će se provesti u lipnju u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a ovih dana trebamo precizirati i sve detalje suradnje s Medicinskim fakultetom – kazao nam je ravnatelj Nacionalnog centra Goran Sirovatka.

Prijamni za medicinu održat će se 11. lipnja na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

– Centar će nam pomoći u organizaciji ispita, čuvanju testova i obradi rezultata. Ispit će se polagati iz apstraktnog mišljenja te pojedinih tema iz biologije, kemije i fizike. Provjerit će se znanje učenika iz ta tri predmeta, ali samo iz područja koja su važna za budućeg liječnika – objasnio nam je dekan Medicinskog fakulteta prof. Davor Miličić.

Dodatnim testiranjem, odnosno provođenjem prijamnog ispita Medicinski fakultet želi omogućiti i onim maturantima koji nisu bili superodlikaši, a žele studirati medicinu i talentirani su za nju, da dobiju šansu upisati je. U ukupnom broju bodova koji će kandidati moći ostvariti pedeset posto činit će rezultat postignut na prijamnom ispitu, a po 25 posto rezultat na državnoj maturi i ocjene u srednjoj školi.

– Željeli smo sami sudjelovati u odabiru svojih studenata – objašnjava Miličić.

Komentara 4

BE
bebe
14:40 26.04.2011.

jasno mi je za medicinu...ali zašto hrvatski studiji??

AR
Arienrhod
14:23 26.04.2011.

Nije Centar za nacionalno vrednovanje obrazovanja, nego Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ovo \'vanjsko\' stoji s razlogom. Pa novinari, barem mozete prepisati, ako ne znate misliti.

BA
baš
19:08 26.04.2011.

Koga da nazovem stokom? Idioti. Djecu razvaljujete od nemila do nedraga, nemate pojma što im radite? Malo je ovako nmalo onako? Djeca se fokusiraju na nešto, oni promijene u zadnji čas? Ima li išta u ovoj državi što se može napraviti na vrijeme i obznaniti? Ima li doista ičega poštenoga? Ne vjerujem da je to samo žudnja za korektnošću. Naprotiv iza toga mora stajati mućka. Da nije tako ne bi se diralo u nešto što još nije niti počelo. Zašto trošite državne novce, novce poreznih obveznika a ne znate organizirati baš ništa*

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije