Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medaković u Beču: Hrvatska će iznijeti svoj doprinos neširenja nuklearnog oružja

'Specifična tema ovogodišnje konferencije je tema klimatske promjene i nuklearne tehnologije u svrhu njihovog zaustavljanja o čemu će se na posebnom Forumu u sklopu Konferencije voditi dvodnevna rasprava'
17. rujna 2018. u 15:26 3 komentara 224 prikaza
Foto: Snježana Herak
Pogledajte galeriju 1/2

U bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda se od 17. do 21. rujna održava 62. redovna godišnja Generalna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Na konferenciji sudjeluju predstavnici 170 zemalja svijeta, među njima i iz Hrvatske.

Konferencija HPB-a "Strategije u vremenu disrupcije - nova pravila konkurentnosti" Konferencija o disrupciji Mate Rimac: Uskoro više nećemo biti vlasnici auta, niti ćemo ih voziti

Hrvatsko izaslanstvo predvodi stalna predstavnica RH pri UN-u, OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Plejić Marković, a zamjenik voditeljice izaslanstva je ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) Republike Hrvatske Saša Medaković.

„Ova Konferencija kao i svake godine okupila je veliki broj stručnjaka, ali i politiku kako bi razgovarali o razvoju nuklearne energije, pitanjima nuklearne sigurnosti i neširenju nuklearnog oružja, što je, kao i pomoć pri primjeni nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe primarna zadaća IAEA“, rekao je za Večernji list u ponedjeljak nakon otvorenja Generalne konferencije ravnatelj DZRNS-a Medaković dodavši:

„Specifična tema ovogodišnje konferencije je tema klimatske promjene i nuklearne tehnologije u svrhu njihovog zaustavljanja o čemu će se na posebnom Forumu u sklopu Konferencije voditi dvodnevna rasprava“.

Luka Burilović Luka Burilović: 'Hrvatska je postala bolje mjesto za život nakon ulaska u Europsku uniju'

Prema Medakovićevim riječima hrvatsko će se izaslanstvo, kao i svake godine, obratiti nazočnom skupu.

„U našem ćemo govoru spomenuti hrvatski doprinos neširenju nuklearnog oružja i primjeni nuklearnih tehnologija na globalnoj razini te podnijeti izvještaj o našim dosadašnjim postignućima na nacionalnoj razini“, napomenuo je ravnatelj DZRNS-a RH. Najavio je nekoliko bilateralnih susreta hrvatskog izaslanstva na marginama Generalne konferencije:

„Izdvojio bi bilateralni sastanak s mađarskim kolegama temeljem bilateralnog Sporazuma s Mađarskom o radnom izvješćivanju o  slučaju nuklearne nesreće, te potpisivanje odnosno produljivanju petogodišnjeg Ugovora kojeg imamo s Nuklearno – regulatornom komisijom  SAD-a“.

Mohammed bin Salman Kao odgovor Iranu Saudijski princ: Razvit ćemo atomsku bombu

Uz izvještaj o rezultatima rada IAEA za 2017. godinu, zemlje članice Međunarodne agencije za atomsku energiju raspravu vode i o financijskim prioritetima i planiranju proračuna za 2019. godinu.

Kako je najavio organizator, cilj petodnevnog zasjedanja je da se potakne rasprava o znanstveno-tehničkim pitanjima u sklopu aktivnosti IAEA, prvenstveno o ulozi nuklearne energije u smanjenju emisije ugljikovog dioksida te dosadašnjim postignućima. Bit će riječi i o nuklearnim pitanjima Sjeverne Koreje i Irana.

>> Pogledajte video i saznajte koja se oružja proizvode u Hrvatskoj

 

Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
 • lukathereem:

  Hoćemo jednu nuklearnu za Beograd!

 • Avatar EUJ
  EUJ:

  Medaković u Beču: Hrvatska će iznijeti svoj doprinos neširenja nuklearnog orožja jer u našim balkanskim domoljubnim kontejnerima nema nuklearnog otpada jer domača raja koja nije uspela pobjeći za Irsku i Njemačku sve izkopa nuklearno kao svoja na svome.

 • Avatar Nesvrstani
  Nesvrstani:

  Kako će da da doprinos, uništavanjem nuklearnog oružja kojeg nema, ili zabranom NATO-u raspoređivanja nuklearnog oružja na svojoj teritoriji? Ovo prvo nema smisla, a ne verujem ni ovo drugo da je moguće.