Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriv je nehaj?

Medak i ostali za "vlak smrti" mogli bi dobiti uvjetne kazne

vlak
Leonard Ninčević
13.07.2010.
u 18:59

Riječ je o mnogo blažoj kvalifikaciji djela. Optuženi bi mogli dobiti čak i uvjetne kazne ili do 8 godina zatvora.

Optužnica za "vlak smrti", koji je prije godinu dana u Rudinama odnio šest života, a 55 ljudi bilo je ranjeno, vraćena je Županijskom odvjetništvu u Splitu. Izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda prihvatilo je prigovore okrivljenika na optužnicu. Drže kako je sporna kvalifikacija djela.

Naime, Državno je odvjetništvo Ivana Medaka (52), bivšeg direktora Hrvatskih željeznica, Ivana Tomaškovića (35), direktora tvrtke Intrade, Jozu Bazinu (59), iz Intradea, Dragu Rogulja (55), šefa protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, i Branka Tišljara (43), vatrogasca, optužilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom. Međutim, sudsko je vijeće zaključio da je prije riječ o djelu počinjenom iz nehaja.

Riječ je o znatno blažoj kvalifikaciji djela. Optuženi bi mogli dobiti čak i uvjetne kazne ili do 8 godina zatvora. Sudilo bi se na Općinskom, a ne na Županijskom sudu. Kada bi se sudilo uz strožu kvalifikaciju djela, s neizravnom namjerom, kazne su od 3 do 15 godina zatvora. Podsjetimo, kako je pokazala istraga, kobna se nesreća 24. srpnja u Rudinama dogodila zbog prskanja tračnica protupožarnim retardantom TG 300 koji je, inače, na hrvatsko tržište ilegalno uvezen.

Zbog nemogućnosti kočenja nagibni je vlak na relaciji Zagreb - Split izletio na kosini iz tračnica. Iako je policija naknadno, po obavljenom očevidu, predložila sudu i dodatno vještačenje čitavog vlaka, a njihov je zahtjev poduprlo splitsko Županijsko odvjetništvo, kako bi se utvrdilo je li retardant jedini krivac za nesreću, splitski je sud ovaj zahtjev odbio, tvrdeći da je to vještačenje nepotrebno.

Komentara 9

DU
Deleted user
17:49 16.07.2010.

ma nemojte ih opće kaznit govnari jedni

TE
tester
19:44 13.07.2010.

pravda na rvacki način...

OB
-obrisani-
23:35 13.07.2010.

jos jednom za povratit na ovo sudstvo i korupiranu drzavu uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije