Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam

Med od mandarine i mente otkriće sajma pčelara u Gudovcu

'07.02.2011., Bjelovar - Na sajamskom prostoru u Gudovcu  otvoren dvodnevni 7. medjunarodni pcelarski sajam, a koji je najveca manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, ali i siroj regiji, ovogodisnje iz
'Damir Spehar/PIXSELL'
08.02.2011.
u 12:00

U dva dana manifestaciju na kojoj se predstavilo 90 izlagača iz zemlje i inozemstva vidjelo je oko 7000 ljudi

Premda su prošlogodišnji rezultati u proizvodnji meda za hrvatske pčelare bili iznimno loši, upravo završeni Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu pokraj Bjelovara jasno je pokazao da ipak nema mjesta pesimizmu. Najznačajnija pčelarska priredba u Hrvatskoj u svom sedmom izdanju prema ostvarenim brojkama uvjerljivo je najuspješnija dosad. Unatoč današnjim nepovoljnim poslovnim okolnostima predstavilo se 90 izlagača, pet posto više nego lani, a uz povoljne vremenske uvjete zabilježena je i osjetno veća posjeta. U dva dana sajamski prostor posjetilo je oko sedam tisuća posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do istočne Slavonije.

Prodali za dva kamiona

Osim organizatora priredbe, Bjelovarskog sajma i Hrvatskog pčelarskog saveza, razloga za zadovoljstvo ostvarenim učincima imala je i većina izlagača budući da je prema izjavama nekih od njih ostvarena rekordna prodaja.

– Ovo nam je bilo treće sudjelovanje na pčelarskom sajmu i dosad daleko najuspješnije. U dva dana prodali smo gotovo dva kamiona košnica – ističe Silvio Požega iz tvrtke "MPS – 67" iz Slunja.

Obilje proizvoda

Osim iznimno bogate ponude pčelarske opreme, koja je na sajmu već tradicionalno u prvom planu, ovogodišnja priredba ponudila je obilje proizvoda od meda, a prvi put na jednome mjestu predstavljene su i sve vrste meda koje se u Hrvatskoj proizvode. Uz tradicionalne vrste posebnu pažnju pobudio je med od mandarine iz neretvanskog kraja, te med od metvice iz područja Lonjskog polja koji je danas prava rijetkost. Osim nabave opreme i promidžbe pčelinjih proizvoda, sajam je i ovog puta ponudio niz stručnih predavanja na kojima su pčelari mogli čuti korisne savjete i razmijeniti iskustva. Prema pokazanom interesu pčelare su najviše zanimale pojedinosti oko primjene novog sustava potpora po europskom modelu, koji bi trebao uskoro zaživjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije