Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČAN SLUČAJ

Međimurski par tužio djecu, sud odlučio: Djeca im moraju plaćati 200 kuna mjesečno

Čakovec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
06.07.2018.
u 21:14

S jednim su sinom 2014. sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, no nakon par mjeseci su ga raskinuli

Općinski sud u Čakovcu presudio je da starijem bračnom paru iz jednog međimurskog sela njihovih šestero djece mora mjesečno plaćati po 200 kuna za uzdržavanje.

Tužbu protiv djece roditelji su podigli još 2014. godine, a nepravomoćna presuda donijeta je, nakon ponovljenog postupka, ovih dana. U tužbi navode da su starije životne dobi, da nisu sposobni za rad i ne primaju mirovinu. Kako nisu u mogućnosti sami osigurati materijalna sredstva za svoje osnovne životne potrebe kao što su hrana, lijekovi i režijski troškovi, za što im je potrebno mjesečno oko 2400 kuna, predložili su da sud na temelju čl. 213. Obiteljskog zakona obveže njihovu djecu na uzdržavanje, te da im svaki plaća po 400 kuna mjesečno.

S jednim su sinom 2014. sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, no nakon par mjeseci su ga raskinuli. Utvrđeno je da su korisnici zajamčene minimalne naknade u iznosu od 960 kuna. Jedan sin pravdao se da prima samo 3700 kuna plaće koju nije dobio osam mjeseci, a njegova supruga je na minimalcu. Imaju minuse na računu i troje maloljetne djece. Branio se da se ni roditelji nisu "posebno brinuli" za njega i braću kad su bili djeca, te da su ih ostavili na brigu baki jer su otišli raditi u Austriju. Kad je mogao, pomagao je, ali sad, veli, više ne može.

Drugi je sin ratni invalid koji prima 7000 mirovine mjesečno, jedna kćer je nezaposlena i nema nikakvih primanja, kao ni njezin suprug koji je zatvorio obrt, treći sin ima 6000 kuna plaće, a supruga 3000, no mjesečno im, tvrde, 5000 kuna treba samo za školovanje djece, a 2000 kuna za režije, četvrti sin je u Njemačkoj, ima kuću i dvije vikendice, peti ima građevinsku tvrtku...

Sud je djelomično prihvatio zahtjev tužitelja i odredio da djeca roditeljima moraju pomagati s ukupno 1200 kuna mjesečno.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Čakovec
1/10
Ključne riječi

Komentara 69

BH
Bunjevac=Hrvat
22:32 06.07.2018.

Zar nismo na vjeronauku učili onu divnu rečenicu:"Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na Zemlji"?

ST
Stijena001
22:28 06.07.2018.

Jedan sin u Njemackoj,kuce vikendica,jedan ima obrt, jedan mirovina7000kn drugi sa suprugom 9000kn i uzorite institucije donesu odluku da svi ukupno moraju placat 1200kn...sramite se svi, a pogotovo vi nazovimo djeca...svasta majka rodi al sve se vraca

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
00:55 07.07.2018.

Ponovo, želja za pametovanjem kroz komentare jača je od toga da se suzdržimo jer nemamo pojma kakvi su bili obiteljski odnosi i što je dovelo do ovoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije