Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalna skrb

Međimurska županija za uvođenje vaučera, zastupnik Roma protiv

veljko kajtazi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2019.
u 20:36

Zastupnik Roma Veljko Kajtazi napominje da je Vlada značajno povećala kvote za strane radnike, a ni jednu za pripadnike romske zajednice.

- Romska zajednica protivi se uvođenju opcije vaučera ili bonova za hranu umjesto zajamčene minimalne naknade propisane Zakonom o socijalnoj skrbi. Želimo istaknuti kako ova inicijativa nije inicijativa Vlade Republike Hrvatske, a ne želimo niti da to i postane - poručio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji zastupa i romsku nacionalnu manjinu.

Inicijativu za uvođenje vaučera pokrenula je Međimurska županija kako bi se spriječilo nenamjensko trošenje socijalne pomoći. - Inicijativa je usmjerena protiv dobrobiti romske zajednice - smatra Kajtazi koji tu inicijativu vidi kao dio predizborne kampanje za predstojeće izbore za EU parlament od strane političara iz Međimurske i Varaždinske županije.

- Romska zajednica je u više navrata osudila devijantno ponašanje pojedinaca, bilo da se radi o kockanju ili o trošenju zajamčenih minimalnih naknada u druge svrhe, ali stava smo da zbog postupaka pojedinaca ne može ispaštati cijela romska zajednica odnosno svi građani Hrvatske, jer bi izmjena postojećeg zakona utjecala na sve socijalno ugrožene građane, kojih je, na žalost, u ovom trenutku izuzetno mnogo - poručio je Kajtazi koji ističe da je važnija integracija na tržištu rada.

Vlada je značajno povećala kvote za strane radnike, a ni jednu za pripadnike romske zajednice, izuzev, dodao je, neuspješne mjere javnih radova. Međimurska županija traži uvođenje vaučera jer Centar za socijalnu skrb ne može kontrolirati troši li se naknada na hranu, odjeću i režije.

Policija ga dočekala kod spomenika Franji Tuđmanu

Ključne riječi

Komentara 7

KO
korektor1619
21:51 13.02.2019.

Socijalna pomoć romskoj zajednici u novcu najgore je rješenje, jer čim stigne socijalna pomoć to je kolektivna pijanka, neredi, maltretiranje domaćeg življa. Veliki dio troše u kockarnicama, a najmanje ide za prehranu obitelji i za djecu, zato treba svakako uvesti vaučere. Čak i drva koja dobiju prodaju za kocku, pa odlaze krasti mokra drva.

DO
doktorica
22:20 13.02.2019.

ako im se dade novac,opet će prositi,bolje da im djeca dobiju hranu

BF
bf2
22:12 13.02.2019.

"poručio je Kajtazi koji ističe da je važnija integracija na tržištu rada." 90-ih,dok sam išao u osnovnu školu,imao sam dva roma u razredu,nije bilo nikakvih problema s njima,imali su donekle dobre ocjene,ali su u 5. razredu prestali ići u školu...Naravno,kada imaš 5 razreda osnovne škole ne možeš očekivati da ćeš biti konkurentan na tržištu rada,stoga većina odabire socijalnu pomoć,dječji doplatak za svoju djecu (koja također nemaju interesa završiti srednju školu,kad su ih doma naučili da je parazitiranje ugodan način života), te sitni kriminal i prosjačenje. Zašto bi radio kada ne mora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije