Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIJENJA GA PETRAEUS

McChrystal ponudio ostavku, Obama je prihvatio

dolazak u Bijelu kuću
Reuters
23.06.2010.
u 18:13

Zbog primjedbi na civilni vrh države koje su on i njegovi pobočnici izmijeli u Rolling Stoneu, armijski general Stanley McChrystal više nije glavni zapovjednik NATO-ovih postrojbi u Afganistanu.

Nakon polusatnog razgovora nasamo s predsjednikom u Bijeloj kući, McChrystal napustio je zgradu na broju 1600 u Aveniji Pennsylvanija i nije se vratio da bi sudjelovao na redovitom sastanku o situaciji u Afganistanu i Pakistanu te je bilo očito da je njegovu ostavku zbog neumjerenih primjedbi vrhovni zapovjednik odlučio prihvatiti.

Kao njegova zamjena već je odabran general David Petraeus. Predsjednik Obama izjavio je da su McChrystalove izjave bile ispod standarda ponašanja generala na zapovjednom položaju te da su poljuljale civilnu kontrolu nad vojskom i narušile povjerenje u predsjednikov tim za vođenje rata.

Obama je napomenuo i da odluku o prihvaćanju McChrystalove ostavke nije donio zbog neslaganja oko politike ili "iz bilo kakva osjećaja osobne uvrijeđenosti":

- Vjerujem da je ovo najispravnija odluka za našu nacionalnu sigurnost.

Komentara 16

VO
VolimZagreb
20:07 23.06.2010.

Nažalost novi poslušnik je već spreman.... Takva je i HV!

XA
xaron
21:35 23.06.2010.

Ne budimo naivni, general je tocno znao sto to slijedi podlije intervjua u kome je popljuvao US vladu. Odlucio se za te izjave svjestan da slijedi smjena. Ocigledno je njegova procjena bila da gubi rat, ali je odlucio da ON nece biti taj koji je izgubio. Dakle neka bude netko drugi koji ce biti zapisan kao gubitnik. Sve je vrlo jednostavno : nemoj biti luzer, to je nesto u sustini zapadne kulture i tu se nista nemoze promjeniti, a kakve sire posljedice to ima to nikoga ne interesira.

MM
Mladen Miletić
19:57 23.06.2010.

Dojadilo mu nevine \"decimirati\"-demokratizirati ali ako neče on ima uvjek junaka koji su spremni za dom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije