Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak 'čeličnih dama'

'Ove godine London neće pokrenuti postupak izlaska iz EU'

Merkel May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.07.2016.
u 22:34

Velika Britanija odustala je od predsjedanja Vijećem EU pa je na njeno mjesto mogla uskočiti i Hrvatska, no nismo pokazali interes

Nova britanska premijerka Theresa May večeras je obavijestila predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da Velika Britanija odustaje od planiranog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU 2017. jer se želi usredotočiti na svoj izlazak iz Unije, a u Berlinu je obavijestila njemačku kancelarku Angelu Merkel da ove godine neće uopće pokretati članak 50. Lisabonskog ugovora koji pokreće proceduru izlaska.

Na sastanku dviju "čeličnih dama" kancelarka Merkel podržala je takav plan nežurenja s procedurom "Brexita".

Priprema za pregovore

- Svi trebamo vremena da pripremimo pregovore i neću pokrenuti članak 50. dok naši ciljevi ne budu jasni. Stoga se to neće dogoditi ove godine - rekla je premijerka May na press konferenciji s kancelarkom Merkel. - To je razumljivo, svima je u interesu da Velika Britanija ima vrlo dobro definiranu pregovaračku poziciju - rekla je na to Merkel. Nakon Berlina, May sutra planira biti u Parizu, gdje će razgovarati s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom.

Britanska premijerka, druga žena na toj poziciji nakon "željezne lady" Margaret Thatcher, trudi se uspostaviti dobar osobni odnos s Merkel i Hollandeom, kako bi kasnije mogla dobro pregovarati s njima kao najvažnijim državnicima u EU.

Umjesto Britanije, Belgija

May je, podsjetimo, bila ministrica unutarnjih poslova u vladi bivšeg premijera Davida Camerona i u referendumskoj kampanji zalagala se, kao i Cameron, za ostanak u EU, no nakon referendumske odluke o izlasku i ostavke premijera Camerona, odlučno tvrdi da “Brexit znači Brexit” te da će se njezina vlada potruditi da izvede zemlju iz Unije i osigura joj najpovoljniji mogući novi status u svijetu. Kakav točno status, o tome May sada traži vremena da razmisli prije nego što pokrene članak 50. o izlasku iz EU.

Najava odustajanja Velike Britanije od predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici 2017. bila je očekivana i sada je formalizirana. No, još nije odlučeno koja će od preostalih 27 zemalja članica uskočiti na britansko mjesto u rasporedu rotirajućeg predsjedavanja. Razmišljalo se i o opciji da se sve zemlje u rasporedu, koji je izrađen do 2020., pomaknu za jedno mjesto unaprijed, a da na kraju tog rasporeda 2020. možda dođe na red i Hrvatska, no to se čini manje izglednim. Izglednije je da će umjesto Velike Britanije uskočiti Belgija, čija se vlada sama ponudila da uskoči, dok nitko iz Hrvatske nije ni pokazao interes da naša zemlja dođe što prije na red za predsjedavanje Vijećem EU.     

>>Johnson namjerava uvjeriti EU u suradnju nakon Brexita

Komentara 4

BB
butch.boyle
06:34 21.07.2016.

Ma kako - rekoše nam da će Engleska biti skroz izolirana ako izadje iz EU, a eto nova premijerka već putuje u inozemstvo!?!?

KL
klamerko
23:40 20.07.2016.

Googlajte ''Dragi Borise, pazi na Balkan'' i sve će vam biti jasno... Naime Britanija ''bi na Balkanu trebala nastaviti biti prisutna i vršiti utjecaj kako region ne bi skliznuo u nove konflikte''. Barem tako je prije neki dan William Hague poručio svom nasljedniku Johnsonu. Znači ništa nije slučajno što se u vezi Hrvatske već jako dugo vremena događa (ni u vezi Srbije). Meni je žalosno što još uvijek neki misle da su to ''teorije urote'', još ne tako davno Britanija je bila zemlja gdje sunce nikada nije zalazilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije