Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikati

Matijašević: Ovakav Ustavni sud Hrvatskoj nije potreban

sindikati
Antonio Bronić/Pixsell
29.10.2010.
u 15:10

Sindikati predsjedniku Josipoviću predlažu posredovanje unutar političkog sustava koje bi vratilo dostojanstvo građanima i institucijama.

Najavljenu inicijativu za ukidanje Ustavnog suda Hrvatska udruga sindikata i službeno je danas odaslala drugim sindikalnim središnjicama, političkim strankama i udrugama.

Obrazlažući je, Ozren Matijašević ističe da suce Ustavnog suda bira Sabor, dakle politika, za razliku od sudaca Vrhovnog suda koje bira struka.

– Dužnost suca Ustavnog suda je na mandat od osam godina, a jedino stalnost sudačke funkcije može jamčiti sučevu neovisnost. U takvim uvjetima stručnost, neovisnost i ugled kandidata za suce Ustavnog suda nisu bili uvijek na prvom mjestu. U HUS-u smatramo da Ustavni sud, ovakav kakav je danas u RH, apsolutno nije potreban, nego da poslove koji su danas u nadležnosti Ustavnog suda može obavljati Vrhovni sud – poručuje Matijašević.

Dodaje i da se iz proračuna daleko više novca izdvaja za Ustavni nego za Vrhovni sud. Pritom iznosi podatke o proračunskim rashodima za 2008., 2009. i 2010. godinu, iz kojih proizlazi da je za potrebe Ustavnog suda RH izdvajano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske više nego za potrebe Vrhovnog suda. Za Ustavni je sud prema tim podacima za 2008. godinu izdvojeno 27.913,933 kune, za 2009. godinu 42.113,523 kune, a za 2010. godinu 60.255,669 kuna. U istom razdoblju Vrhovni sud Republike Hrvatske je ostvarivao iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2008. godinu 32.141,013 kuna, za 2009. godinu 32.277,263 kune, a za 2010. godinu 35,209,700 kuna.

- Za provedbu navedene inicijative treba izmijeniti Ustav RH u dijelu koji se odnosi na sastav i nadležnost Ustavnog suda, Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH (ukinuti), te izmijeniti Zakon o sudovima - kaže Matijašević.

Koordinacija sindikalnih središnjica traži sastanak s Josipovićem
Koordinacija sindikalnih središnjica danas je zatražila sastanak s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, nakon odluke Ustavnog suda da nije potrebno raspisivati referendum o Zakonu o radu.

- Molimo sastanak u povodu nastale situacije nakon što je odlukama institucija političkog i pravnog poretka opstruirano pravo hrvatskih građana na referendum. Sindikalne središnjice traže način na koji će se ispoštovati volja 717 tisuća ljudi koji su tražili raspisivanje referenduma o problemu za koji su potpisali peticiju. Posebno poštujući Vaša stajališta u povodu tih događanja smatramo da ste, i kao osoba i kao institucija, mjesto koje bi moglo pronaći rješenje za nastalu situaciju - pišu predsjedniku u zajedničkom pismu Vilim Ribić, Krešo Sever, Ozren Matijašević, Mladen Novosel i Damir Jakuš.

Predlažu mu posredovanje unutar političkog sustava koje bi povratilo dostojanstvo građanima i institucijama, kako kažu, oduzeto nesretnim odlukama Sabora i Ustavnog suda. Predlažu i izmjene postojećih propisa o pravu na referendum, nazvavši ih konfuznim i nedomišljenim.

- Sindikati vjeruju da nevjerodostojnost institucija političkog i pravnog sustava predstavlja opasnost za stabilnost društva i demokratski poredak u RH. Obraćanjem vama, sindikati pokazuju da prvenstveno žele problem riješiti unutar institucija političkog sustava, a tek onda u prosvjednim aktivnostima. Time jasno pokazujemo da nemamo rušilačkih namjera koje su nam imputirane od dijela nositelja politièke i sudske vlasti u RH, poručuju.

Komentara 29

OB
-obrisani-
00:11 30.10.2010.

. Da se razumije, ja nisam protiv sindikata, samo ovo nisu sindikati, ovo su balvan revolucionari II kategorije a vlastiti interesi su jedino za što se ovi bore

FI
fiberglas
15:39 29.10.2010.

Ajmo potpise za prijevremene izbore! Ovih 717 000 nije dostatno - pa hajdemo vidjeti koliko se može sad skupiti. Ima li itko muda da predloži to pitanje?

MA
marko53
16:01 29.10.2010.

Pa dozvolite Matijaševiću da si izabere suce po volji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije