Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Matijašević: Jedno tražite u opoziciji, a drugo radite na vlasti

Sindikalisti traže da se u Kazneni zakon uvrsti kaznena odgovornost poslodavca koji radniku ne izda pisani obračun o neisplaćenoj plaći
20. studenoga 2012. u 11:26 1 komentara 5 prikaza
Sindikati (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Čelnici pet sindikalnih središnjica jutros su pred zgradom Hrvatskog sabora zastupnicima dijelili letke u kojima ih pozivaju da podrže dvije inicijative Hrvatskih laburista – da se u Kazneni zakon uvrsti kaznena odgovornost poslodavca koji radniku ne izda pisani obračun o neisplaćenoj plaći te da se u Ustavu cenzus sa deset posto potrebnih potpisa birača smanji na 200 tisuća potpisa, što je 2010. godine predlagao i sam SDP.

– Nevjerojatno je opravdanje premijera Milanovića da je sadašnje ustavno rješenje razumno. Postavlja se pitanje je li on bio nerazuman kad je 2010. tražio upravo ovakvo rješenje? Za Hrvatsku bi bilo pogubno da ima nerazumnog premijera sada, kad nam najviše treba razumna vlada – tvrdi predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ozren Matijašević te optužuje političare za dvoličnost, zaključivši da "jedno traže kad su u opoziciji, a sasvim suprotno kada dođu na vlast".

Predsjednik SSSH Mladen Novosel pojasnio je kako se sindikalna inicijativa poklopila s prijedlozima Hrvatskih laburista, no nije riječ ni o kakvoj međusobnoj povezanosti nego slučajnosti da se i jedni i drugi zalažu za iste, dobre prijedloge koji trebaju ići u korist građana.

– Želimo naglasiti da su sindikati i 2010. godine tražili da se mijenja Ustav, tražili smo skidanje cenzusa na 200 tisuća potrebitih potpisa u roku od 30 dana. Također, od početka prošle godine provodili smo kampanju oko neisplate plaća i neuplate poreza i doprinosa, i ovo je sada na neki način poveznica prijedloga stranke Hrvatskih laburista gdje oni predlažu izmjenu Kaznenog zakona u kontekstu da neizdavanje potvrde radniku za neisplaćenu plaću ne bude samo prekršajna odgovornost nego i kazneno djelo – tvrdi Novosel.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra da Hrvatska ima prestroge uvjete za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na zahtjev građana.

– U Italiji se potpisi za referendum skupljaju mjesecima, dok je u Hrvatskoj za to predviđeno samo dva tjedna. U Švicarskoj, zemlji koja ima gotovo dvostruko više stanovnika od Hrvatske, potrebno je svega 50 tisuća potpisa u tri mjeseca. U 154 godine održano je 550 referenduma i još Švicarska nije propala – kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kazao je da je i prošla, HDZ-ova vlast izigrala sindikate, jer nije ispoštovala dogovor da će se, zajedno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU, provesti i "referendum o referendumu".

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Avatar deziderij
    deziderij:

    Izgleda kako se u ovoj banana državi počelo nešto događati i pozitivno u sudstvu. Jest da je tek u pelenama ali je krenulo i to je neki pomak ka boljem. Poslodavci su postali "svete krave" i nedodirljivi dok su radnici ... prikaži još! izloženi na milost i, najčešće, nemilost i državi kao poslodavcu a posebno privatniku poslodavcu. A najgore je što se čovjek nema kome žaliti, odnosno ima, ali to su institucije koje "svoj posao rade" spavajući dubokim zimskim snom već dugi niz godina a ti pričaj nekome tko spava. Ali možda se krenulo s buđenjem.