Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pušten iz pritvora

Matija Posavec priznao sve što mu se stavlja na teret i podnio ostavku!

Matija Posavec
Vjeran Zganec Rogulja/Jurica Galoic/PIXSELL
11.09.2021.
u 09:56

Malo prije toga njegov odvjetnik potvrdio je da je pušten da se brani sa slobode. Posavec je sinoć oko 20 sati dovezen u USKOK gdje je ispitan zbog sumnji da je uzeo 10.000 kuna mita od Josipa Kobala te da je nezakonito zaposlio dvije službenice.

Tijekom noći u Uskoku je provedeno ispitivanje međimurskog župana Matije Posavca koji je, kako nam je potvrđeno, priznao počinjenje kaznenog djela i potom podnio ostavku na mjesto župana. Nakon toga USKOK nije našao razloga da se za Posavca predloži istražni zatvor. Nakon Posavčene ostavke Međimursku županiju vodit će njegov zamjenik Josip Grivec (HSLS). Rođen je 18. veljače 1957. u Donjem Vidovcu. Završio je srednju tehničku školu i radio u Građevinskom kombinatu Međimurje na različitim poslovima. Član je HSLS-a od 1990. Bio je načelnik općine Donji Vidovec u čak šest mandata.

Posavec je sinoć oko 20 sati dovezen u USKOK gdje je ispitan zbog sumnji da je uzeo 10.000 kuna mita od Josipa Kobala kako bi mu omogućio da ostane na funkciji u Upravnom vijeću Županijske uprave za ceste. Kobalu je mandat istjecao 28. srpnja 2021., a sumnja se da su se Posavec i Kobal to dogovarali između 6. svibnja i 9. srpnja. Također se sumnjiči i da je nezakonito zaposlio dvije radnice. Nakon što je Posavec dobio spomenutih 10.000 kuna, poduzeo je radnje koje su dovele do toga da je Kobal imenovan u Upravno vijeće. Posavec je očito neko vrijeme bio pod tajnim mjerama, tajno praćen i prisluškivan pa ga se sumnjiči i da je tijekom ožujka i travnja od Milorada Novkovića, pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinske poslove, koji se sumnjiči da je sistematizirao radna mjesta, raspisao javni natječaj, te dao pitanja na testu Teni Č. i Jagodi M., nakon čega ih je zaposlio. I Novković je jučer ispitan u USKOK-u, baš kao i Josip Kobal. Kobal, kao i sada Posavec, također je pušten da se brani sa slobode. 

 

Podsjetimo, jučer ujutro oko šest sati u kući župana Posavca u Čakovcu počela je pretraga. Njegov otac, koji živi u kući pored, bio je vidno šokiran.

- Upozoravao sam ga, znao sam da je politika prljav posao. Govorio je: “Sve je u redu, tata, ne brini se.” Sad mi ovo nije jasno. Je li to neka igra, namještaljka? Mislim da jest. On je predobar i pošten – u šoku nam je jučer govorio poduzetnik Ivan Posavec. 

Zajedno s Posavcem i Stjepan Kovač, bivši gradonačelnik Čakovca i aktualni saborski zastupnik SDP-a, prema riječima njegovog odvjetika, pušten je da se brani sa slobode nakon što je jutros ispitan. Kovač, zajedno s policajvem Marijem Severom te Damirom Lednečaninom, sumnjiči se u poprilično bizarnoj priči jer se Kovača sumnjiči da je lažirao prijeteće SMS poruke, u čemu su mu spomenuta dvojica pomogla. Nakon toga je, kako se sumnja, Kovač  u kampanji za lokalne izbore pričao kako prima prijetnje smrću, zbog toga je imao policijsku zaštitu, a čak se u javnosti zbog toga što je izmislio - rasplakao. Kako je Kovač saborski zastupnik, prije no što je uhićen Sabor mu je trebao skinuti imunitet, što se dogodilo jučer oko 15 sati. Tek nakon toga je mogao biti uhićen te mu je mogla biti pretražena kuća.

Posavec (41) bio je član HNS-a iz kojeg je izašao 2019. i ove godine osnovao svoju stranku. Nadmoćno je pobijedio na izborima i osvojio većinu u Skupštini. On i Kovač (45) bili su politički protivnici, mlade političke zvijezde koje nisu krile da se baš i ne podnose. Posavec je podržao HNS-ovku Ljerku Cividini koja je pobijedila Kovača, što je bilo veliko iznenađenje jer je Čakovec do svibnja bio neosvojiva SDP-ova utvrda.

Komentara 59

ZM
zmik
10:27 11.09.2021.

Kad znamo da Posavec potječe iz iste stranke kao i Vesna Pusić, Radimir Čačić, te "obnoviteljica" Gunje Anka Mrak Taritaš, onda ovo nije nikakvo iznenađenje.

MA
MaksovMesar
10:15 11.09.2021.

Još jučer je bio nevin, a danas....😂 Što mu se to dogodilo preko noći u pritvoru...?!😁😁😁😁

FL
Fletcher
10:19 11.09.2021.

Hoće li onaj iz Kutine također priznati ili će stranka sve riješiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije