Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČNI IGRAČ

Matija Posavec na izbore ide sa SDP-om, bit će drugi na listi?

Zagreb: HNS predstavio kandidate za izbore za EU parlament
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
31.05.2020.
u 22:00

Bitka za 3. jedinicu postala bitka za međimurskog župana koji nosi prevrat

Ključna bitka treće izborne jedinice pretvorila se u bitku za međimurskog župana Matiju Posavca. U toj jedinici, koja tradicionalno naginje nalijevo, na posljednjim je izborima Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila osam mandata. Najvećem broju mandata nadaju se i sada, što je realno i očekivano, međutim, situacija u odnosu na prije četiri godine nije ista i zbog toga im treba pomoć “sa strane”. Naime, prije četiri godine na listi Narodne koalicije bio je i tada jedinstveni HNS.

Opasna istraživanja

I to tada najjača imena iz te stranke poput baš Matije Posavca, koji je osvojio drugi najveći broj preferencijalnih glasova, gotovo 15 tisuća, ali i Milorad Batinić, koji je listi donio više od 12.500 glasova, te Predrag Štromar s oko šest tisuća glasova. Danas je HNS stranka koja će se zbog izborne prijevare boriti za opstanak, a Matija Posavec, nakon što je u listopadu prošle godine napustio stranku, trenutačno je solo igrač koji također ide na izbore u toj jedinici. I kojemu istraživanja koje stranke provode na lokalnoj razini daju siguran mandat.

A to znači da bi kao još uvijek igrač s jakom potporom među biračima sjevera mogao uzeti znatan dio glasova i HNS-u, čiju će listu nositi novi šef HNS-a Štromar, i SDP-u, s kojim je zadnji put bio na listi i koji na sjeveru i nemaju neka jaka imena osim Siniše Hajdaša Dončića, koji je 14. na listi, i krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara.

>> VIDEO Siniša Hajdaš Dončić u studiju Večernjeg lista

Planove može poremetiti i varaždinskom županu Radimiru Čačiću, koji sa svojim Reformistima ide po svoj dio kolača. Zbog toga ne čudi da Posavec ima ponude da zajednički nastupe na izborima od gotovo svih opcija. Od SDP-a, koji bi tada mirno mogao računati da će ostati daleko najjača lista, vjerojatno i ponoviti prošli rezultat, od Čačića, koji prema istraživanjima pleše po rubu izbornog praga i kojemu bi sinergija s Posavcem dobro došla, ali i od HNS-a koji će se boriti da ostane parlamentarna stranka, a za što je zainteresiran i premijer Andrej Plenković.

Matija Posavec odluku će donijeti tijekom ovog tjedna, no izvori koji su mu bliski kažu da je gotovo pa sigurno da će se odlučiti za SDP. Davor Bernardić unatoč teškim pregovorima s Posavcem, koji su se zakomplicirali nakon što su SDP i HDZ htjeli srušiti ravnatelja čakovečke bolnice, itekako želi da Posavec bude na SDP-ovoj listi. Nude mu drugo mjesto na listi, a čuje se i da je Bernardić spreman uključiti se aktivnije u sređivanje odnosa između Posavca i međimurske organizacije SDP-a. Zauzvrat bi Matija Posavec, kažu izvori, osim izlaska na parlamentarne izbore sa SDP-om dogovorio i zajednički izlazak na lokalne izbore iduće godine.

>> VIDEO Predstavljanje programa Restart koalicije

Što će središnjica SDP-a doista napraviti kad je riječ o odnosima Posavca i lokalnog SDP-a, brzo će se vidjeti pa i u Županijskoj skupštini. Na Županijskoj bolnici Čakovec predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak i nezavisni župan Matija Posavec godinama testiraju svoju snagu, a HDZ povremeno raspiri vatru, kao što se od oporbe i očekuje. No kako se bliže parlamentarni izbori, neki sad pokušavaju provući tezu da se to u Međimurju zapravo testira buduća koalicija SDP-a i HDZ-a na nacionalnoj razini, jer su te dvije stranke na posljednjoj sjednici Županijske skupštine srušile prijedlog župana Posavca da se Županija zaduži za 25 milijuna kuna, a složile su se i oko prijedloga za smjenu ravnatelja bolnice Tomislava Novinščaka i predsjednice bolničkog Upravnog vijeća, iza kojih je stao Posavec.

Bolnica u koju su uložene i ulažu se stotine milijuna kuna iz fondova EU i proračuna političko je bojno polje na kojem se svatko drži svoje strategije i ne popušta. Vijećnici HDZ-a mjesecima iznose niz pritužbi na rad ravnatelja Novinščaka (inače bivšeg kandidata te stranke za gradonačelnika Čakovca, koji je HDZ-u u međuvremenu postao teret).

Bolnica kao tiha patnja

HDZ je imao svog čovjeka na čelu bolnice, kirurga Roberta Grudića, kojeg je Upravno vijeće bolnice u ožujku prošle godine naprasno smijenilo zbog nemogućnosti suradnje sa županijom kao osnivačem i “ozbiljno narušenih međuljudskih odnosa unutar same bolnice”. Zamijenio ga je Novinščak, za kojeg u HDZ-u tvrde da krši zakone te da se zdravstvo koristi u političke svrhe. Novinščak je odbacio optužbe i na kraju nije smijenjen, nego je odlučeno da se nesuglasice pokušaju riješiti unutar bolnice. HDZ je na istoj sjednici glasao protiv županova prijedloga o zaduženju Županije, a SDP je pritom, moguće i zbog osvete županu, bio suzdržan.

– SDP nije bio suzdržan zbog tzv. velike koalicije HDZ-a i SDP-a u Županiji, nego zbog totalne financijske netransparentnosti župana Posavca – smatraju u HDZ-u.

Šef međimurskog SDP-a Novak, kojem je, što je još jedna bitna kockica, većina članova županijskog odbora stranke koji ne žele “fajt” s Posavcem prije nekoliko tjedana izglasala dvogodišnju suspenziju, o čemu konačnu odluku treba donijeti Davor Bernardić nakon što prouči je li sve bilo po statutu, u više se navrata zbog raznih tema sukobljavao s Posavcem, još dok je ovaj bio u HNS-u, premda zajedno vladaju županijom. No bolnica je godinama SDP-ova tiha patnja koju mu Posavec ne želi prepustiti, kao što ne želi popustiti ni HDZ-u, koji traži ravnateljevu smjenu. 

Komentara 1

SI
sisavac
07:56 01.06.2020.

posavec će napraviti sve da politički preživi. sdp i inače dobiva dosta na sjeveru, jer je tu, zanimljivo, nakon rijeke, najjači osjećaj da su socijaldemokrati dobri i uspješni, mada nemaju skoro ni jednog gradonačelnika (ajd, ludbreg, al to je posebna priča, više nesposobnost i nedostatak konkurencije nego nešto drugo), i oni daju puno saborskih mandata sdp-u, koji to kasnije nikad ne vrati tom kraju. pazite, radi te 3. izborne jedinice je sdp 2 puta došao na vlast, 8 mandata nosi, a niti jedan projekt nisu tamo proveli, osim obećavanja da budu. i kad su na vlasti bili nisu natječajima ministarstva i fondova nagradili ih. pa više dobivaju čiste hdzove, idsove, galavaševe, općine, nego ti sa sjevera. sve što se tamo sad provodi jesu stari hdzovi programi, koje su, zanimljivo, sdpovci kad su bili vlast stopirali. obnavljaju se pruge prema križevcima, bjelovaru, u biti besperspektivne, a zapostavlja ona prema varaždinu, kroz zagorje. tamo će jedni drugima uzimati glasove. hdz će ostati na svojih 20-ak posto, sdp 35-40, čačić 10-15-ak, hns 10-15, a ostalo će propasti. neće tu matija ništa promijeniti, osim što će mu ga nabiti za lokalne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije