Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubijeni zatvorenici

Matić otkrio spomen obilježje masovne grobnice kod Petrinje

Komogovina,masovna grobnica,Predrag Matić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/15
12.06.2015.
u 16:42

Uz vojne počasti, spomenik su zajednički otkrili ministar branitelja Predrag Matić i sin pokojnog Antuna, Pavao Kardaš

Dana 26. srpnja 1991. godine ispred seoske trgovine u selu Ravno Rašće odvedeni su mještani Petar Nogić (1933.), njegov brat Nikola Nogić (1931.) Pero Liković (1940.) i Petar Pavić (1930.). Na Šamaricu, gdje im je bila baza, odveli su ih pripadnici Specijalne jedinice policije tzv. RSK.

Nakon nekoliko dana, zajedno s drugim zarobljenicima Davorom Pavlovićem, Zvonkom Govorčinovićem i Antunom Kardašem, odvedeni su u šumu, nedaleko sela Pastuša, između Petrinje i Hrvatske Kostajnice gdje su likvidirani i pokopani. Njihova tijela pronađena su više od 20 godina nakon svirepog ubojstva, a danas (petak) je mjesto njihova smaknuća obilježeno spomen obilježjem, kao 115 obilježena, od 148 do sada pronađenih, masovnih grobnica iz Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Uz vojne počasti, spomenik su zajednički otkrili ministar branitelja Predrag Matić i sin pokojnog Antuna, Pavao Kardaš.

- U Hrvatskoj će se uskoro s ponosom slaviti oslobodilačke akcije. Opet će nam neki to zamjerati, ali mi jednako žalimo za svim nevinim žrtvama. Zato pozivam takve kritičare da dođu i zajedno s nama odaju počast žrtvama. Dođite i dajte nam podatke o žrtvama koje još tražimo - rekao je tom prilikom ministar branitelja Predrag Matić. Kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarević, nazočnima se obratio njen savjetnik za branitelje Ante Deur koji je ponovio potrebu da se istina o Domovinskom ratu prenosi na mlade.

- To je potrebno kako se ne bi zaboravilo što se događalo na ovom području i drugim dijelovima Hrvatske. Domovinski rat je temelj naše države, a mladi moraju biti njena budućnost - rekao je Deur. Hrvatska i dalje traga za 1606 osoba nestalih u ratnom djelovanju od 1991. do 1995. godine, a na području Sisačko-moslavačke županije je u Domovinskom ratu poginulo oko 2500 civila i branitelja.

>>Otkrivena još jedna masovna grobnica u Sotinu s desetak tijela

>>Kod Vrgorca otkrivena masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata

Komentara 14

ME
Melankolik
17:12 12.06.2015.

Bas me zanima da li bi Matic dosao otkriti spomenik da nije izborna godina

CR
crnaroda
17:28 12.06.2015.

sada neka uvlakuša narodu... šteta što si se okrenuo protiv svojih suboraca , teško ćeš to ispraviti

IV
ivan3
17:40 12.06.2015.

I njemu treba jos jedan mandat da ima obraza nebi se ni pojavio medju ljudina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije