Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Matić o lažnim braniteljima: Neka se žale Potrošačkom kodu

Vlada, sjednica Vlade (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/4
20.12.2012.
u 09:31

Kaznena prijava koju je Dragutin Lesar podnio pravna je senzacija, radi se o prijavi za pokušaj nesavjesnog poslovanja, komentirao je pak Milanović

Vlada RH na današnjoj sjednici prihvatila je prijedlog programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2013. i nacrt prijedloga plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2013. godinu. 

Prihvaćena je i provedba revidiranog akcijskog plana preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, ali i nacrt prijedloga zakona o obrani, kao i nacrt prijedloga zakona o službi u Oružanim snagama RH.

Prije početka sjednice Vlade novinari su ministra branitelja Predraga Matića pitali što će biti s tisućama prijava građana koje su stigle nakon objave Registra branitelja.

– Neka se žale Iliji Rkmanu i Potrošačkom kodu, očigledno su dobili falši proizvod – sarkastičan je bio Matić. Prijave će proslijediti Državnom odvjetništvu.

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice zamolio je svoje kolege da se požure s objašnjenjima jer ima protokolarnih obveza u podne.

– Ovo je naš redovni program preuzimanja pravne stečevine EU. Hrvatska je ispunila većinu obveza, posebno ono što se odnosi na usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom, no pravna se stečevina stalno mijenja. Za 2013. smo pripremili program Vlade, dokument koji sadrži sve obveze koje proizlaze iz procesa pristupanja EU. Državne uprave predložile su mjere, radi se o ukupno 108 zakona. Prvu grupu čine zakonodavne mjere kojima se preuzima pravna stečevina EU koju Hrvatska treba primjenjivati s danom ulaska u EU – objasnila je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

– U izvješću revidiranog akcijskog plana preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji postoje stupci što treba napraviti, na koji način i što je napravljeno do ovog trenutka. Posebno su naglašeni strukturni i ekonomski momenti, ono što smo u međuvremenu uveli s obzirom na stimuliranje investicija. Od deset točaka koje smo dobili u izvješću o monitoringu, u ovom trenutku svih je deset u proceduri. Sve što je predviđeno realizirati do 31.12. obavljeno je – objasnila je Pusić.

– Dva najvažnija zakona za MORH, oba zakona je pregazilo vrijeme, a dosta nam rade i štete. Zakonom se definira i uloga Hrvatskoga sabora, predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske u odlučivanju o prelasku i djelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske preko granica Republike Hrvatske te ulasku i djelovanju oružanih snaga država saveznica unutar Republike Hrvatske, odnosno sudjelovanje u operacijama potpore miru i drugim aktivnostima. Zakonskim prijedlogom uređuje se zapovijedanje, uporaba te korištenje Oružanih snaga Republike Hrvatske kao pomoći u protupožarnoj zaštiti, spašavanju i u nadzoru i zaštiti prava Republike Hrvatske na moru – rekao je ministar obrane Ante Kotromanović obrazlažući nacrt prijedloga zakona o obrani. Nadovezao se i na nacrt prijedloga zakona o službi Oružanih snaga RH.

– Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje piše da vojnik radi osam sati. Isplatili smo milijune kuna na tužbe. Mi smo morali plaćati vojnike da stražare subotom i nedjeljom, to nema nigdje. Ovim ćemo se zakonom modernizirati, uskladit ćemo ga sa zemljama članicama NATO-a – kaže Kotromanović.

Vlada je na sjednici donijela odluku o financijskoj pomoći od 4,5 milijuna kuna općinama Cestica i Nedelišće koje su pogođene poplavama u studenome.

Nakon izvješća o provođenju postupka izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke d.d. koje je Vladi prezentirao ministar financija Slavko Linić, premijer Zoran Milanović osvrnuo se na kaznenu prijavu koju je Dragutin Lesar podnio protiv njega zbog privatizacije državnih tvrtki.  

– Kaznena prijava koja je podnesena pravna je senzacija, radi se o prijavi za pokušaj nesavjesnog poslovanja. Mi nemamo izbora, moramo raditi, a drugi neka prijavljuju policiji i odvjetništvu – rekao je Milanović.

– Riječ je stvarno o bizarnom pokušaju inkriminacije Vlade zbog pokušaja prodaje jedne pravne osobe. Prvo to je pokušaj, to ne može biti kazneno djelo nesavjesnog rada u službi. Dosta je tog prizemnog populizma, počeli smo se tužakati  i podnositi kaznene prijave, idemo razgovarati – rekao je Milanović.

Komentara 68

Avatar El Indio
El Indio
12:02 20.12.2012.

20.12.2012. u 11:54h stevica je napisao/la: ------------------------------------------ Brini se ti Stevane o Vojvodini i Sandzaku, bolje bi ti bilo ako hoces da ti ono sta ti je od drzave ostalo da zadrzis

IZ
Intruder_ZD
11:01 20.12.2012.

Nije istina! Radim i po 320 sati mjesečno a i više ako zapovjednik kaže "ostaješ na poslu" Za +160 sati imam 500kn dodatno mjesečno! A prekvovremeno ne postoji osim na papiru! Samo izmišljate da bi prikazali višak u MORH-u i otpustili ljude!

ZV
zvona1002
11:59 20.12.2012.

merdevina@ sve je meni jasno samo to ovima iz ovih medija nije jasno da na ovakav način samo govore o sebi i tko ih dodatno plaća za uređivanje medijskog prostora... zato svaki dan izlaze novi mediji-portali jer ovi postojeći su sluge pokorne ovih udbaša..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije