Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vještačenje

Maštruko: Policajac Grbavac ubijen vrlo čudnim rikošetom!

kazimir
Petar Glebov/Pixsell
22.04.2010.
u 17:48

Razlika između čahura je značajna jer se Igmanova pri udarcu u tvrdu podlogu raspadne i ima puno manju energiju za razliku od čeličnih koje se tek neznatno deformiraju pri udaru.

– Policajac Ivan Grbavac nije ubijen u prijateljskoj vatri, već se, po meni, radi o jednom vrlo čudnom slučaju. Zrno iz automatske puške promašilo je Grbavca, udarilo u zid, raspalo se, ali je čelična jezgra zrna imala još dovoljno kinetičke energije da izazove smrt – objasnio je jučer svoj dio nalaza vještak balističar Vojin Maštruko, svjedočeći u postupku protiv Kazimira Dužnovića za ubojstvo policaca u Zagrebačkoj banci u svibnju 2009. godine.

Propusti prilikom očevida


Od njega i prof. dr. Josipa Škavića zatraženo je kombinirano vještačenje, a Škavić je jučer ostao pri tome da je ulazna rana na leđima, a izlazna na desnoj strani čela. Maštruko je upozorio da se jedan od najznačajnijih propusta odnosi na zapisivanje tipa jedne od tri pronađene čahure. Riječ je o čeličnoj čahuri, a ne o Igmanovoj od mesinga (kako je upisano).

Policajac iz pritvora


Razlika između čahura je značajna jer se Igmanova pri udarcu u tvrdu podlogu raspadne i ima puno manju energiju za razliku od čeličnih koje se tek neznatno deformiraju pri udaru. Maštruko je na košulji policajca otkrio prisutnost kemijskih elemenata tipičnih za prolaz zrna, a policajci su u to vrijeme imali češku municiju “s&b notox” koja ne sadrži te elemente jer je namijenjena za pucanje u streljanama. Vještak je dobio samo pištolj policajca Gorana Blaževića u prosincu 2009. kako bi obavio probno pucanje “notoxom”.

– Ako je ulazna rana promjera 0.6 cm, to odgovara čeličnoj jezgri koja je 5.9 mm – kazao je. Za razliku od prethodnog balističara, Maštruko kaže da je Dužnovićeva puška bila neispravna toliko da se nije mogla ni repetirati. Nadzorne kamere snimile su sekundu kada je metak napravio krater u zidu i bijeli oblak, vjerojatno žbuke. Branitelj Krešimir Krsnik tri je sata ispitivao vještaka i nastavit će danas, a kao svjedok bi iz pritvora trebao doći i policajac Darko Džaja koji je obavljao očevid. U veljači je uhićen zbog pljački.

Komentara 3

HB
HBoss
00:17 24.04.2010.

Marina Ivan je ubijen u raifaisen banci a ne zagrebačkoj...daj više počnite pisat točne podatke, pa tko vas plača?

BL
bljesak
18:25 22.04.2010.

Čini se da su se tu kolege srbi riješili kolege hrvata.

EU
EUfan
23:44 22.04.2010.

a kao svjedok bi iz pritvora trebao doći i policajac Darko Džaja koji je obavljao očevid. U veljači je uhićen zbog pljački. Jesmo mi država kad imamo ovakve da nas štite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije