Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PSIHOLOZI PROCJENJUJU:

Masovno ubojstvo kao u Finskoj može se dogoditi svugdje

pistolj-web.jpg
import
24.09.2008.
u 15:18

Hrvatska se, na sreću, nije susrela s masovnim ubojstvima izazvanim poludjelim tinejdžerima kojima je oružje bilo pri ruci u trenutku psihičke nestabilnosti. No, sve češće nam takve vijesti dolaze iz svijeta. Posljednji, finski slučaj, s deset smrtno stradalih od ruke mentalno neuravnotežena mladog ubojice, pokrenuo je i lavinu psiholoških tumačenja zbog čega se to događa.

Masovna ubojstva neizbježno postaju dio suvremenog života, procijenio je australski psiholog Robert Heath, ističući kako se sve više mladih zanima za oružje i vježbanje u streljanama. To su neki novi hobiji, za koje će svaki tinejdžer, prema Heathu, prije ili poslije pokazati interes.

Razloge za drugi po redu slučaj masovnog ubojstva koji je pogodio Finsku psiholog Heath vidi u sve većoj socijalnoj isključenosti mladih ljudi te njihovoj odbačenosti u okolini u kojoj žive i školuju se.

Prema ovom psihologu, masovna ubojstva mogu se dogoditi bilo gdje u svijetu, tamo gdje se najmanje nadamo, jer nije stvar u više ili manje nasiljem bogatoj okolini, koliko u okolini bogatoj isključenim pojedincima koji u sebi nose dovoljno frustracije da naprave masakr.

Ono što je otežavajuća okolnost za počinjenje masovnog ubojstva svakako je dostupnost oružja, posebice osobama koje zakonski ne ispunjavaju uvjete za njegovo posjedovanje. Većina ubojica ponajprije će izabrati pištolj, ali često je njihov izbor čak i eksploziv, odnosno bombe.

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o oružju koji ograničava pristup oružju ne samo mladima nego vrlo strogo i onima koji se oružjem koriste radi sportskih natjecanja. No, s druge strane neotkriveno oružje i minsko-eksplozivne naprave iz rata, koje nezakonito mnogi građani Hrvatske i dalje posjeduju, govore da doći do oružja i nije nemoguća misija. Ostaje pitanje kako prepoznati mladog čovjeka s problemima koji bi mogli biti okidač za tragične događaje, primjerice kao ovaj koji je Finsku ovih dana zavio u crno.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije