Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO NEGIRA

Masovne samoinicijativne ostavke i provjera diploma: Postoji li poveznica?

Školske klupe, ilustracija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
23.09.2019.
u 13:44

Nemamo konkretnu informaciju o tome koliko je škola obavilo provjeru s obzirom na to da nas škole o tome nisu dužne obavijestiti - poručili su iz Ministarstva.

Aktualna ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, nedavno je potvrdila kako je u tijeku akcija provjere diploma zaposlenika u školstvu. Paralelno s tim je porastao broj djelatnika koji su samoinicijativno dali ostavku. Samo u prvoj polovici godine je ta brojka iznosila oko petstotinjak djelatnika više naspram prošle godine.

Glas Slavonije upitao je predsjednik Školskog sindikata "Preporod", Željka Stipića, postoji li poveznica između rasta broja otkaza u školstvu i akcije "čišćenja", no, kako kaže, ne može se sa sigurnošću znati.

- Sigurno je dio tih učitelja u strahu od odmazde otišao zbog provjere, ali ne i svi. Danas je, naime, takvo vrijeme da u školama posla nema, djece je sve manje, smanjuju se razredni odjeli, sve je više viškova i učitelja s nepunom satnicom. Sindikati se već godinama zauzimaju za izmjenu Državnog pedagoškog standarda, čime bi se omogućilo ustrojavanje razreda s manjim brojem učenika, ali pomaka nema. Tako je sve više i onih koji otkazuju ugovore i prelaze na poslove gdje će više zarađivati nego u školi. Pa imamo čak i brojne učitelje koji su otišli raditi kao konobari, i u sezoni - kazao je Stipić.  

Iz Ministarstva su se složili da konkretnog razloga za povećanje broja samoinicijativnih otkaza- nema.

- Školama je dopisom u siječnju dan rok od godine dana, tako da vjerujemo da će proces provjere diploma završiti do kraja godine. Provjeru vjerodostojnosti diploma rade škole sa sveučilištima i u slučaju nalaska nevjerodostojne isprave obavještavaju Ministarstvo. Nemamo konkretnu informaciju o tome koliko je škola obavilo provjeru s obzirom na to da nas škole o tome nisu dužne obavijestiti - poručili su za Glas Slavonije.

VIDEO Ministrica Divjak posjetila OŠ Gračani

Komentara 2

VL
vlatx
14:39 23.09.2019.

Pa dobro čemu vam služe ta računala i Carnet mreža? Za djecu i njihove roditelje znate sve, jer toliko maltretirate učitelje da to moraju upisivati i stalno provjeravati, ali za zaposlenike niste u stanju napraviti jednu stalnu bazu i praćenje svojih djelatnika i njihovog usavršavanja i napredovanja (zasluženog ili nezasluženog)?! Malo razočarava činjenica da u ministarstvu nisu u stanju dogovoriti razmjenu podataka sa fakultetima na mjesečnoj bazi kojom bi se pratio svaki završeni budući učitelj ili profesor. Glavno da je reforma glavna vijest:-((((

AN
AnusCroatica
16:32 23.09.2019.

U školama je postalo nesnosno raditi! Tako da se neki radje odlucuju za bauštelu, nego da ga neki klinac tamo zahebava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije