Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrivena u srbiji

Masovna grobnica s posmrtnim ostacima kosovskih Albanaca

ndh-novi
Arhivska fotografija
10.05.2010.
u 11:22

- To je još jedan dokaz da Srbija ne želi izbjeći mračne strane svoje prošlosti i da je spremna izvesti pred lice pravde sve one koji su počinili zločine - rekao je glavni tužitelj za ratne zločine Srbije.

Glavni tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević danas je službeno objavio da je u Srbiji kod Raške, kod jednog ribnjaka desetak kilometara od granice s Kosovom, otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima "najvjerojatnije 250 Albanaca s Kosova" stradalih 1998. ili 1999. i uskoro će početi ekshumacija.

Vukčević je dodao da su grobnicu zajednički otkrili Tužiteljstvo za razne zločine Srbije i predstavnici Euleksa, a beogradski "Blic" doznaje da su procjene o broju žrtava u toj grobnici načinjene na temelju svjedočenja očevidaca i analize snimaka iz zraka.
 
- To je još jedan dokaz da Srbija ne želi izbjeći mračne strane svoje prošlosti i da je spremna izvesti pred lice pravde sve one koji su počinili zločine neovisno o njihovoj nacionalnosti ili dužnosti - rekao je Vukčević.
 
Pronalazak grobnice u Raškoj uslijedio je samo desetak dana nakon što su u Medveđi, općini koja graniči s Kosovom, predstavnici Komisija za nestale osobe Kosova i Srbije, zajedno s predstavnicima lokalne vlasti, otišli na mjesto koje je albanska strana locirala kao moguću lokaciju masovne grobnice kosovskih Albanaca.

Glasnogovornik Tužiteljstva Bruno Vekarić kaže da su grobnicu kod Raške tražili i prije dvije godine, ali tada nije pronađena, no "sada mislimo da imamo pravu lokaciju i učinit ćemo sve da što prije dođe do tehničke realizacije, da se tijela ekshumiraju i naravno, uz regularnu proceduru, predaju njihovim rodbinama".

U Srbiji ima više masovnih grobnica s tijelima kosovskih Albanaca, tvrdi Priština, jer su ih 1999. kada je počelo NATO-ovo bombardiranje, Srbi odvozili i pokapali izvan Kosova kako bi skrili dokaze pa je jedna hladnjača s posmrtnim ostacima završila u Dunavu.

Komentara 30

AC
`*acide*`
15:08 10.05.2010.

10.05.2010. u 13:46h ujkane je napisao/la: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ma da bre, sve sami siroti civili, pa gde ste bili onda vi silni naoružani branitelji junačine da branite te civile, što ih ti junačino nisi zaštitio i raspalio po Srbima, nego si se krio ispod jorgana ko zna gde a sad se puvaš i širiš, ti ćeš nekom nešto kao da nabadaš na nos !

OB
-obrisani-
13:46 10.05.2010.

\"Ako ne umemo da radimo umemo da se bijemo\" sloba cca1990 A ja bi dodao , osim ubijanja civila i nenaoružanih \"ne umete ni da se bijete\" 5 ratova svih 5 izgubljeno-i svjetski raritet - kapitulacija samo zbog zračnih napada.

OB
-obrisani-
14:15 11.05.2010.

Acide Ja sam svoj obol u Domovinskom ratu dao i na to sam ponosan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije