Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI MINISTAR

Maske bi se mogle prije vratiti, nego što to neki vjeruju. Od jučer rekordnih 169 novozarežnih

Austrija
Foto: /XINHUA/PIXSELL
17.07.2020.
u 13:29

Današnja brojka od gotovo 170 novozaraženih osoba u jednom danu rekordna je vrijednost od početka popuštanja mjera u mjesecu travnju, koja kako se približava jesen, sve više brine kako austrijsku vladu tako i zdravstvene stručnjake i djelatnike

Kako se zaraza koronavirusom iz dana u dan sve više širi u Austriji, ponovno uvođenje nošenja zaštitnih maski u širem javnom prostoru, na austrijskoj saveznoj razini, sve je bliže i izglednije. To je potvrdio i ministar zdravlja Rudolf Anschober u petak na konferenciji za novinare u Beču, izvijestivši javnost o aktualnom epidemiološkom stanju u zemlji.

A ono nije baš ružičasto kako pokazuju u petak podaci Ministarstva zdravlja, prema kojima je u posljednjih 24 sata zabilježeno čak 169 novih slučajeva zaraze koronavirusom i trenutačno 1.393 aktivno Covid-19 oboljelih, od čega je 99 hospitalizirano, uključujući 11 osoba u intenzivnoj njezi. Današnja brojka od gotovo 170 novozaraženih osoba u jednom danu rekordna je vrijednost od početka popuštanja mjera u mjesecu travnju, koja kako se približava jesen, sve više brine kako austrijsku vladu tako i zdravstvene stručnjake i djelatnike. Najviše novozaraženih je u Gornjoj Austriji (60), Beču (57) i Donjoj Austriji (38).

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

„Od početka pandemije u veljači do danas u Austriji je od ukupno 734.413 testiranih osoba njih 19.439 bilo pozitivno na koronavirus, 17.335 ih je ozdravilo, a 711 umrlo. „Obvezno nošenje maski mogla bi ponovno postati tema na saveznoj razini. I to prije nego što mnogi vjeruju“, rekao je u petak ministar Anschober.

Napomenuo je kako je trenutačno Austrija podijeljena na dva dijela: tri savezne pokrajine Beč, Gornja Austrija i Donja Austrija, koje se bore s klasterima zaraze, te preostalih šest pokrajina koje imaju neznatan broj novozaraženih.

„Sada imamo regionalno izbijanje zaraze i stoga je potrebno i regionalno upravljati protumjerama“, istako je dodavši: „Moja je preporuka da svuda gdje god je uzak prostor, ponesete i stavite masku“. Anschober je kazao kako vlada trenutačno sa stručnjacima i svim ostalim važnim čimbenicima radi na pripremama za „ponovno uvođenje obveznog nošenja maske u roku od 24 sata“. Ustvrdio je da su austrijski građani, nakon otkrivanja klastera zaraze u nekim od austrijskih pokrajina postali „oprezniji i svjesniji rizika od zaraze koronavirusom“.

„Držite obvezni razmak. Ako to nije moguće, onda treba svakako staviti masku- na primjer, ako vidite da je u supermarketu red za blagajnu“, rekla je austrijska virologinja Elisabeth Puchhammer-Stöckl s bečkog Medicinskog sveučilišta na zajedničkoj Pressici s ministrom Anschoberom poručivši: „Toliko se fleksibilan mora biti. A, ako ne ide tako, onda treba uvesti obvezu nošenja maski“.

Austrijska Liječnička komora već je u četvrtak izrazila mišljenje da je obzirom na stalan, i ne baš mali, porast broja novozaraženih u Austriji, uputno odmah uvesti ponovnu obvezno nošenje maski u javnom prostoru. Trenutačno su maske u Austriji obvezne u sredstvima javnog prijevoza, ljekarnama i zdravstvenim ustanovama. Neke od pokrajina, kao primjerice Gornja Austrija i Salzburg u kojima su otkriveni klasteri zaraze proširili su obvezu nošenja maski na širi javni prostor, a pokrajina Koruška koja stalno ima najmanji broj ili uopće nema zaraženih, zbog navale domaćih i stranih turista na njena topla jezera i gradiće na njima, uvela je za ljubitelje noćnog života obvezno nošenje maski od 21 sat navečer do 2 sata ujutro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije