Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irak

Masakr u Mosulu: Krvavi trag džihadista nakon bijega

Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
03.06.2017.
u 21:21

Ubijeni su žene, djeca i muškarci, a torbe civila rasute su po ulici koja vodi od okruga Zandžili

Tijela više desetaka civila koji su pokušali pobjeći pred džihadističkom skupinom Islamska država, ostala su u dijelu grada pod kontrolom džihadista nedaleko fronte s iračkim oružanim snagama, javila je tv-ekipa novinske agencije Reuters.

Ubijeni su žene, djeca i muškarci. Torbe civila rasute su po ulici koja vodi od okruga Zandžili, jednog od tri koji su još u rukama IS-a u Mosulu.

"U protekla dva dana IS je pucao na ljude koji su bježali iz tog područja", rekao je Dave Eubank iz udruge Free Burma Rangers govoreći o ISIL-ovcima (džihadistima IS-a). 

"Vidio sam više od 50 tijela jučer", rekao je Eubank.

Mladić koji je prije nekoliko dana ranjen u ruku rekao je da su na njega pucali ISIL-ovci koji se kriju među civilima.

"Bilo nas je 200-250 civila i Daesh (Što je arapski akronim za IS) došao je među nas i pucao i uspio pobjeći", rekao je.

Iračka vlada preuzela je istočni Mosul u siječnju, a novi udar počela 27. svibnja kako bi preuzela zadnje četvrti od IS-a u kojima je 200.000 ljudi blokirano u užasnim uvjetima.

Ofenziva na Mosul počela je u listopadu uz zračnu potporu međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama no traje dulje nego što se predviđalo.

Pad Mosula zapravo bi značio kraj "kalifata" u Iraku što ga je IS 2014. proglasio u dijelovima Sirije i Iraka koje je osvojio munjevitim ratom, a njegov lider  Abu Bakr al-Baghdadi proglasio se kalifom.

Iz Mosula je izbjeglo oko 700.000 ljudi, što je trećina predratne populacije grada. 

U Siriji kurdske sange potpomognute američkim zračnim napadima opkolile su grad Raku, koja je za IS glavno gradsko uporište u Siriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije