Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrsna makroekonomistica

Martina Dalić izlazi iz HDZ-a: Izlazim iz HDZ-a, nemaju se snage suočiti s krizom

Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
22.09.2014.
u 14:44

Analiza - Odlazak vrsne makroekonomistice otvorio je skepsu prema tvrdnji HDZ-a da će se okrenuti stručnosti kao kriteriju i da neće biti uhljebljivanja

Martina Dalić, nekadašnja ministrica financija HDZ-a i vrlo cijenjena hrvatska makroekonomistica, danas je objavila da je donijela odluku o izlasku iz HDZ-a.

M. Dalić nije ni pokušala sakriti da je to za nju bila duboko emotivna odluka koju je donijela nakon dugo vaganja. O dramatičnosti njene ocjene HDZ-a puno govore ove riječi: “... u proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize. Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnih za izvlačenje zemlje iz krize, manje je važan ili u najboljem slučaju sekundaran. Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti. Nema, po meni, ni dovoljno snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno-političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću”.

Iskusna i s reputacijom

Martina Dalić navela je i vrlo konkretne primjere zbog čega se kao jedan od vodećih ekonomskih stručnjaka stranke razočarala u HDZ: “Pokušala sam svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima naše ekonomske stvarnosti kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka. Samo jedan primjer. Predložila sam vodstvu HDZ-a i pripremila u formi prijedloga zakona inicijativu za depolitizaciju državne i javne uprave i reformu sustava plaća na načelima stručnosti i rezultata rada. Ta je inicijativa ostala u ladici”.

M. Dalić smatra, nadalje, da u HDZ-u nema stvarne spremnosti za reforme, a posebno je brine što “...u ekonomskom timu stranke nema koordinacije, vodstva, jasnog smjera ni konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima krize”. M. Dalić upozorava da ekonomski stručnjaci HDZ-a često zastupaju nespojive ideje pa zaključuje: “Pripreme za preuzimanje vlasti nisu i neće biti ni dovoljno odlučne ni dovoljno fokusirane da rezultiraju potpunom spremnošću vodstva HDZ-a za provođenje reformi i poduzimanje svih onih mjera nužnih za izlazak iz krize, bez obzira na to koliko te reforme i mjere bile složene i teške. A Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sobom i zadržava samo na površini problema”. Bivša ministrica financija još kaže: “Ne vidim da išta više mogu napraviti, a nije da nisam pokušala, i zato istupam iz HDZ-a. Nastavit ću svoj rad u Saboru kao nezavisna zastupnica sukladno svom najboljem znanju i oslobođena ograničenja i pritiska nužnosti dobivanja izbora”.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Žena koja je u stanju pripremiti i provesti program reformi

Bez obzira na to što će u HDZ-u zacijelo pokušati umanjiti dramatičnost odluke M. Dalić, činjenica je da je HDZ ostao bez osobe koju bi svaka stranka poželjela u svom gospodarskom timu. Martina Dalić karijeru je počela kao asistentica na Ekonomskom fakultetu gdje se specijalizirala za makroekonomiju, a od 1997. tri je godine vodila odjel makroekonomskih analiza u Ministarstvu financija. Potom je četiri godine bila glavna ekonomistica Privredne banke, vrlo prisutna u javnosti kritičkim promišljanjima ekonomske zbilje. Uz to što je imala iskustvo kao državna tajnica za Državni ured za razvojnu strategiju te kao članica pregovaračkog tima za EU, bila je i predsjednica uprave Partner banke te je u vrlo burnom razdoblju od 2010. do 2011. nosila teret ministrice financija.

Do odlaska M. Dalić činilo se da je HDZ stranka koja će s najmanje problema od svih hrvatskih političkih stranaka oformiti vrstan gospodarski tim i donijeti dosljedan gospodarski program. No, njezin odlazak otvara pitanje o stvarnim unutarstranačkim pozicijama ostalih uglednih HDZ-ovaca s visokom reputacijom među ekonomistima i poduzetnicima. Po dolasku Karamarka kao vođa gospodarskog tima pokušao se prvo nametnuti vlasnik ZŠEM-a, vrsni ekonomist i stari hadezeovac Đuro Njavro, a potom i Domagoj Milošević, ugledni poduzetnik pun energije i volje za promjenama. U svim kombinacijama Martina Dalić podrazumijevala se kao žena koja je u stanju pripremiti i provesti program reformi.

Pritisak na Karamarka

Sada pak raste pritisak na šefa HDZ-a da otvori karte tko je zapravo tko u njegovu užem gospodarskom timu, tj. o tome tko će dobiti koji resor. Odlazak vrsne makroekonomistice M. Dalić otvorio je i skepsu prema tvrdnjama iz HDZ-a da će se okrenuti stručnosti kao kriteriju te kako u javnoj upravi i državnim tvrtkama neće biti strančarenja, a kamoli političkog uhljebljivanja. S druge strane, neslužbene informacije govore o rastu pritiska na Karamarka za imenovanja koja dolaze sa svih strana, iako je dolazak HDZ-a na vlast još neizvjestan.

– Reforme može provesti samo HDZ – kratko nam je prokomentirao Đuro Njavro, očigledno zatečen viješću o odlasku M. Dalić.

>>Odlazak Martine Dalić nije nikakav gubitak, bila je zastupnica bankarskih lobija

Komentara 201

Avatar abakus
abakus
15:18 22.09.2014.

Aha, shvatilo društvo da će ovaj referendum proći i da moraju početi i nešto ozbiljno raditi ako žele ostati u vrhu politike... Lijepo. Evo prvog rezultata referenduma za koji su se tek počeli prikupljati potpisi. Gđo. Dalić, ubilježite si jedan značajan plus.

CE
cenzura
15:00 22.09.2014.

Počelo je počelo!!! Na sam pogled na štadove gdje se prikupljaju potipisi za referndum drugovima u HDZ i SDP partijama ledi se krv u žilama. "Što ako ovo prođe? Tko će glasati više za mene? Šta ću raditi kad ništa ne znam?" i još mnogo pitanja kak bi međimurci rekli "Kaj bum ve???". Pametni bježe iz partija dok se još može!

NO
Nolte
15:31 22.09.2014.

Hm ... potpuno je ocekivano da ce ju sad apartciki prozivati, nazivati kvislingom i izdajicom i prodanom dusom, ubacenim elementom, petokolonasom. Bilo bi neobicno cudno da to nije tako. Nakon jucerasnjeg intervjua i ovog istupa posve je jasno da nema strategije i vizije ni u HDZ-u kao sto SDP sa svojim priljepcima pokazuje izostanak iste danas, a o buducnosti da i ne govorimo. Ukratko ... najezili smo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije