Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivni intervju

Martina Dalić za Večernji list: Ispravno sam odlučila

naslovnica 27.9
Foto: VL
1/2
Autor
Gojko Drljača
26.09.2014.
u 21:00

"Ako su moja zalaganja za privatni sektor, tržište i tržišno orijentirane reforme u HDZ-u prepoznata kao izraz nekakvog zločestog neoliberalizma, onda je očigledno naše međusobno nerazumijevanje potpuno"

Martina Dalić, bivša ministrica financija i jedna od najuglednijih hrvatskih ekonomistica, protekli tjedan zatresla je političku scenu objavom da napušta HDZ jer ne vjeruje da se ta stranka dovoljno ozbiljno sprema za reforme. U ovom intervjuu Martina Dalić otkriva nam razloge svog razočaranja i namjere. I više od toga, u vremenu krize postavlja novu definiciju državotvornosti te time diže pitanje odgovornosti političara za poduzimanje pravih poteza na višu razinu. Donosimo istinu Martine Dalić.

:: Sada kad ste otišli stigle su poruke iz HDZ-a da ste vi ionako bili više liberalno ili neoliberalno orijentirani, dok se oni više zalažu za socijalno-tržišni model. Postoje li bitne ideološke razlike između vas i drugih najpoznatijih hadezeovaca koji bi se trebali baviti gospodarskim pitanjima kao što su Domagoj Milošević ili Đuro Njavro? Koliko su duboke razlike u razmišljanjima u HDZ-u o tome što bi na ekonomskom planu trebalo napraviti ako stranka preuzme vlast?

Shvaćam spominjanje neoliberalizma kao dokaz da se niti rukovodstvo HDZ-a nije ugodno osjećalo kad su u pitanju bile moje ideje i prijedlozi. Iz toga zaključujem da sam donijela pravilnu odluku. Međutim, ako govorimo o ekonomsko-ideološkim polazištima, valja reći da se u srži socijalno-tržišnog gospodarstva nalaze upravo ideje i vrijednosti koje se u nas često etiketiraju kao neoliberalne a da se puno ne zna i ne razmišlja što taj pojam zapravo znači. U srži socijalno-tržišne doktrine nalaze se vrijednosti ekonomskog života koje uključuju osobnu odgovornost za vlastitu sudbinu, privatno vlasništvo, privatnu inicijativu, tržište, konkurenciju i državu koja stvara i regulira uvjete poslovanja, koja intervenira u slučaju tržišnih neuspjeha, a ni u kom slučaju nije glavni poduzetnik, investitor ili općenito igrač na tržištu. Zvuči onako kako u Hrvatskoj neki tumače pojam neoliberalno, zar ne? Socijalno pak znači jednakost šansi i solidarnost s ugroženima i isključenima koji se trenutačno ne mogu brinuti o svojoj ekonomskoj egzistenciji, i to uz vrlo važnu ogradu. Socijalno se mora realizirati na način koji podržava načelo osobne odgovornosti za vlastitu sudbinu. Socijalno, dakle, nije socijalističko. Ako nekoga zanima, sve se to može detaljno pročitati u programskim deklaracijama Europske pučke stranke ili na internetskim stranicama Zaklade Konrad Adenauer. Ako su moja zalaganja za privatni sektor, tržište i tržišno orijentirane reforme u HDZ-u prepoznata kao izraz nekakvog zločestog neoliberalizma, onda je očigledno naše međusobno nerazumijevanje potpuno.

>>Ekskluzivni intervju Martine Dalić za Obzor, u kojem objašnjava razloge odlaska iz HDZ-a, pročitajte u subotnjem Večernjem listu

Foto: VLm

>>Martina Dalić izlazi iz HDZ-a: Izlazim iz HDZ-a, nemaju se snage suočiti s krizom

>>Njavro odgovara Dalić: Ona je buntovna, ali ne treba vrijeđati!

>>Martina Dalić je u pravu, a Reiner ne zna što priča!

Komentara 51

TO
tolitol
22:20 26.09.2014.

SDP i njihovu ekonomsku politiku spaljene zemlje može podržavati samo onaj tko želi zlo ovoj zemlji. No s druge strane, s Dalićkom ili bez nje, HDZ nema konkretan gospodarski program. I to je činjenica. Kako misle voditi ovu zemlju nakon izbora? Tada će vrlo vjerojatno kamate na međunarodnom tržištu novca biti osjetno više nego danas. A to znači bankrot ove države. Već danas su financije u rasulu, a s druge strane, gospodarstvo je dotučeno otomanskim porezima. Što će mijenjati? Ili će prodavati maglu dosad čekajući da zasjednu u fotelje? S obzirom na to kako se bore protiv Markićkinog referenduma, mislim da su pred ovom zemljom još crnji dani. I dalje ćemo patiti pod ove dvije političke kaste čiji nesposobni foteljaši dalje do vlastitih stražnjica ne vide.

CH
chemica
23:47 26.09.2014.

Da je htjela napraviti štetu HDZ-u, napravila bi ovo par dana prije izbora. Ovako će se za par mjeseci cijela priča ohladiti, kao s Ferdeljijem i Zokijem. Koga danas briga što je Ferdelji bio u pravu? Kada nekoliko mjeseci nakon što HDZ dođe na vlast ispadne da je Dalićka ispravno odlučila, kakvog će to imati smisla? Ama baš nikakvog. Moralna satisfakcija njoj, a nastavak galopirajućeg kolaps nama. Pametni znaju već sada tko je Karamarko i da ne nudi ništa više i bolje od Zokija. Isti način vladavine. Uhljebljivanje podobnih kao prioritet. Reforme će eventualno doći kasnije, zadnje godine mandata i to samo ako Brisel pritegne lanac. Tragično je da je jedini ponuđeni izlaz Markićkin referendum. HDZ i SDP nemaju rješenje ni za što. Ma nema ni jedna jedina politička stranka u ovoj zemlji. Jer, svi su oni isti. Vlastiti interes im je na prvom mjestu. Ulaze u politiku kao sirotinja, a iz nje izlaze kao bogataši s vilama na Sljemenu.

Avatar marinerohr
marinerohr
01:51 27.09.2014.

Premalo pismenih u HDZ~u da se olako rjesava tako kvalitetnih ljudi, makar se ne slagali sa svim babama i serifima koji znaju samo saputati u toplo uho predsjednikovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije