Naslovnica Vijesti Hrvatska

Martina (14) nadahnuto piše: "Mirisao je svježi tisak, novi papir"

Poslala sam deset pjesama, a među njima je i Noć od papira za državni Lidrano - kaže ona
13. ožujka 2011. u 07:18 0 komentara 13 prikaza
\'07.03.2011., Kalinovac - Martina Cavlovic iz Osnovne skole Kalinovac je osvojila nagradu na literarnom natjecanju Goranovo proljece. Photo: Marijan Susenj\'
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

– Učenici ne mogu vjerovati da je netko iz susjedne klupe dobio takvu nagradu – rekla je Kristina Domović, profesorica hrvatskoga jezika, čija je učenica Martina Čavlović, dobitnica prve nagrade na prestižnoj pjesničkoj manifestaciji Goranovo proljeće.

Martina (14) je učenica osmoga razreda OŠ Ivan Lacković Croata u Kalinovcu, a pjesme piše još od drugog razreda.

Uz pomoć Pinocchija

– Nisam očekivala nagradu, ali ipak sam se nadala. Poslala sam deset pjesama i osvojila nagradu u konkurenciji osnovnoškolaca – kaže Martina. Među pjesmama je i Noć od papira, s kojom ove godine ide na državno natjecanje Lidrano.

– U pjesmi progovaram o tome kako sam zavoljela čitanje. Moja je prva knjiga bila Pinocchio, i tu sam shvatila ljepotu pisane riječi – priča Martina, koja kaže da čita do dugo u noć.

Mirjana Bazijanec, ravnateljica škole, tvrdi da ne prođe ni jedan školski odmor, da Martina ne čita u hodniku.

– Pišem pjesme i priče na temelju svojih osjećaja. Kad mi se nešto dogodi, što u meni izazove mnoštvo osjećaja, tada to prenesem na papir – kaže mlada pjesnikinja.

Pronicljiva i puna žara

Profesorica K. Domović tvrdi da je Martina konačno dobila ono što je zaslužila.

– Za županijski Lidrano njen rad je izabran svake godine, a sada ide i na državni. Ona je pronicava i puna žara, piše s lakoćom, maštovita je, posebna i originalna – kaže K. Domović.

U pjesmi Noć od papira, Martina piše: "Bijaše to noć sa stranicama umjesto Zvijezda/ Mirisao je svježi tisak, novi papir/ Ja nisam znala koliko je sati/ No svejedno na knjizi pojačah stisak/ Bila je živa, zaista/ Među koricama joj misao ječi/ S mnogo ušiju i redova/ Svijet od papira i riječi"...

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.