Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijednost

Martin radi kao svi ostali, ali i bolje i prekovremeno, fenomenalan je

Marko Slavečki
Foto: Sergej Novosel/VLM
1/3
03.02.2011.
u 19:06

Marko Slavečki u svom Promus-IT-u ima mladića s oštećenjem vida, no to mu uopće nije bilo važno. Bitno je da je stručan

Čak dva od tri poduzetnika nagrađena za zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2010. u Hrvatskoj su iz Koprivničko-križevačke županije. O Zaštiti Jurenec iz Koprivnice kao srednjem poduzeću pisalo se u Nedjeljnom Večernjaku, a u kategoriji malih poslodavaca priznanje, koje dodjeljuju Fond za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, Program UN-a za razvoj, Zavod za zapošljavanje i drugi, dobila je informatička tvrtka Promus-IT, Marka Slavečkog iz Križevaca. On je lani angažirao diplomiranog informatičara Martina Jakala, inače slabovidnog, stopostotnog invalida.

– Martin se malo i naljutio kad smo primili nagradu, ne želi da ga se doživljava kao invalidnog, a uz to kaže i da mu država dosad nije puno pomagala – kaže Slavečki, ispričavajući svog zaposlenika što nije bio voljan ni slobodan za razgovor.

– Radi ovdje od travnja, kad sam raspisao natječaj za informatičara. Javio mi se, pomislih, super, dečko je domaći, i već sam ga mislio prijaviti kad me pitao znam li za njegov problem, da ne vidi čak 90 posto – prisjeća se Marko. Veli da o tome uopće nije mario, Martina je uzeo zbog znanja i sposobnosti. On mu je i savjetovao da preko HZZ-a pokuša dobiti poticaj od 20.000 kuna, što je bilo za četiri Martinove plaće. Sve kasnije zaradio je svojim znanjem i na tržištu.

– Jedini mu je zahtjev bio veliki monitor pa radi na 24-inčnom. Radi sve, od programiranja do podrške, normalniji je od nas, radi kao i svi, ali i bolje, a ono što ne stigne na poslu obavi i kod kuće – ponosan je Marko na jednog od troje zaposlenika. S onima preko Student-servisa ih je 10. Kaže da Promus-IT spašava što puno rade informatičke programe za EU i svijet, a na pomolu je i projekt s tvrtkom iz S. Arabije, vrijedan 6 milijuna dolara, što će, nada se, omogućiti i zapošljavanje novih desetak informatičara, za koje želi da budu iz Koprivničko-križevačke županije. Kod nas se Promus-It susreće s poznatim "fenomenom" nenaplaćenih potraživanja, neki mu duguju i 200.000 kuna, no i to je, priznaje agilni Slavečki, naša stvarnost, s kojom se svatko treba boriti. Ne krije da mu je priznanje za svog zaposlenika i poticaj i reklama, ističući da su svi u tvrtki povezani i raduju se svakom novom informatičkom izazovu i postignuću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije