Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Markotić otkrila kakva je klinička slika pacijenata koji su se zarazili nakon cijepljenja

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr ''Fran Mihaljević'' Alemka Markotić upozorila je da cijepljenje nije razlog da se potpuno opustimo jer virus i dalje cirkulira.
23. travnja 2021. u 12:18 32 komentara 14834 prikaza
Zagreb: Alemka Markotić potvrdila da je cijepljena i njena majka, viškom cjepiva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Na konferenciji Stožera civilne zaštite ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je plan 55 posto procijepljenosti do kraja šestog mjeseca. Dodao je da smo po brojki novozaraženih u fazi ravne crte, na vrhuncu epidemije. "Po brojkama koje imamo zadnjih 10 dana u fazi smo ravne crte, na vrhuncu epidemije. Očekujemo da će brojke početi padati. Nažalost, ne možemo očekivati da će biti manji broj hospitaliziranih i umrlih. Svaki kontakt i mobilnost rizik su za prenošenje infekcije. Najčešće su to obiteljska i druga okupljanja gdje se ljudi ne drže mjera", kazao je Capak.

Rijeka: Pripadnici Civilne zaštite u patroli centrom grada KRAJ KARANTENE Uskoro popuštanje u Primorsko-goranskoj: Od ponedjeljka ponovno rade kafići i trgovine

Što se tiče cijepljenja, šef HZJZ-a kazao je da ne vidi problem u provođenju cijepljenja. "Ja vas uvjeravam da će sve cjepivo koje dođe biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće", naglasio je. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da cijepljenje nije razlog da se potpuno opustimo jer virus i dalje cirkulira. 

Rijeka: Testiranje na COVID-19 pred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo COVID-19 U Hrvatskoj 2529 novih slučajeva. Preminulo je 46 osoba

"Dok god virus cirkulira, ima dovoljno prostora ući i među one cijepljene, posebno ako će se javiti s nekim novim mutacijama. Ono što je važno znati jest da već i prva doza daje određeni postotak zaštite prije svega od smrtnog ishoda, a dijelom i od težeg oblika bolesti. Imali smo bolesnike cijepljene jednom dozom. Ono što znam, iako podaci nisu obrađeni, oni su imali blaži oblik bolesti, pa i ako su bili stariji, nisu imali težih posljedica. Neki koji su cijepljeni s dvije doze, više-manje bili su hospitalizirani iz predostrožnosti jer su imali komorbiditete i vrlo brzo su nakon opservacije mogli biti pušteni kući. Važna je prva doza za cijeli svijet. Zbog kliničkih studija ići će se i na drugu, a razmišlja se i o trećoj. Sve ono što sada pratimo govori o tome da je bitno cijepiti se jednom dozom", kazala je Alemka Markotić.

Video: Što bi trebali piti jesti prije i nakon cijepljenja, a što ne bi? 
'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • zoranos:

    Prije par dana je umro čovjek rođen 1975. godine od ugrušaka, tri dana nakon što se cijepio! Cijepio se jer je dijabetičar, čovjek je živio u Zagorju ... da ne otkrivam detalje. Nitko u medijima nije spomeno tog čovjek! Da ... prikaži još! je kojim slučajem umro od Covida-19 bio bi prva vijest u svim novinama i inf. emisijama jer je to čovjek star 45 godina i eto i mladi umiru pa se pazite i cijepite! Eto on se cijepio i umro i nitko ništa! A onda se priča kako je učinak cijepljenja daleko veći u borbi protiv ovog virusa - da ali recito to ljudima koji su umrli od cijepljenja! Taj čovjek da se nije cijepio bi danas bio živ!

  • Ventilator2:

    Bitno se cijepiti jednom, i još jednom, i još jednom i još jednom

  • ridjovka:

    Najbolje svi u zemunice