Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savladavnje izazova

Markotić otkrila kada dolazi remdesivir i upozorava građane: 'Sve je više bolesnika s teškim oblicima bolesti'

Zagreb: Alemka Markotić dolazi u banske dvore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.10.2020.
u 20:12

Navela je i kako se u Klinici za infektivne bolesti liječi i četvero djece koja nisu teže bolesna

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. dr. Alemka Markotić komentirala je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj te ustvrdila kako je kapacitet Klinike popunjen. 

"Sad smo tu, ne samo mi, nego cijela Europa. Sad je puno teže dati pametan savjet, ali maske, dezinfekcija, distanca, to i dalje stoji. Stoje i sljedeće preporuke - ako imate neke respiratorne simptome nemojte ići na posao, obavijestite svog liječnika, ne idite među druge ljude i ono što je najvažnije, bilo bi dobro da se sva privatna i druga okupljanja smanje na najmanju moguću mjeru", rekla je za Dnevnik Nove TV i apelirala na građane da ne skrivaju kontakte. 

"Molim sve da ne skrivaju svoje kontakte nakon što saznaju da su pozitivni jer se time ugrožavaju drugi ljudi. Sad možemo pokušati učiniti da što bolje unutar zdravstvenog sustava zbrinjavamo bolesnike kojih je sve više sa teškim oblicima bolesti, pa i mladih s teškim upalama pluća i pokušati kontrolirati štetu. Vidite da je to teško u brojnim zemljama Europe, mi ćemo isto pokušati svladati taj izazov na najbolji mogući način", rekla je. 

Lijek remdesivir, koji je naručen preko zajedničke nabave Europske komisije, trebao bi, kako kaže, doći kroz nekoliko dana. 

"Narudžba je otišla u prvu tranšu od oko 5000 doza", rekla je Markotić i vezano uz mogući lockdown rekla kako samo odgovorno ponašanje može pomoći. Navela je i kako se u Klinici za infektivne bolesti liječi i četvero djece koja nisu teže bolesna. 

"Samo zajedno možemo ovo riješiti, zdravstveni sustav će učiniti svoje, ali ne možemo bez naših građana i njihove odgovornosti", poručila je dr. Markotić.  

VIDEO Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Komentara 11

GO
gogs
21:34 28.10.2020.

molim od sutra navodite brojeve izliječenih i brojeve onih koji su otpušteni iz bolnice.hvala.

DU
Deleted user
21:39 28.10.2020.

Molim ? Pa svjetcka zdravstvena organizacija je taj ljek proglasila da uopće ne pomaže protiv korone pa zar vam nije sada jasno što se događa .pogodovanje farmaceutskoj industriji

Avatar vratar1
vratar1
22:30 28.10.2020.

farmaceutska industrija je odavno "potrošila" bolesne, taj biznis ima limit - bolesni, stoga su sada pribjegli novoj ek. strategiji, liječenju zdravih! jer investitori i dalje očekuju "rast", a menadžeri onda "znaju" što treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije