Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Registar branitelja

Marko Rakar pušten na slobodu nakon pretresa stana i ureda

rakar (1)
Foto: Pixsell
1/12
07.04.2010.
u 16:32

Nakon pretresa njegova ureda, Marko Rakar je odvezen u policijskom vozilu, ali je nakon toga pušten na slobodu.

Poznati bloger i politički aktivist Marko Rakar pušten je sinoć malo prije ponoći iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, desetak sati nakon što ga je policija uhitila zbog osnovane sumnje da je odao službenu tajnu, prekršio članak 351. Kaznenoga zakona, odnosno na internetu objavio Registar branitelja.

Odbio poligraf

– Korektno su postupali sa mnom te mi pokušavali objasniti što se zapravo događa – kazao je potreseni Rakar nakon što je izašao iz zgrade policije. Da se sam javi policiji zbog objave spornog registra branitelja, kazao je Rakar, savjetovao mu je Saša Perković, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Republike, nakon što se na internetskim forumima pojavila sumnja da upravo on stoji iza objave podataka.

O ovome se problemu, dodao je, e-mailom konzultirao i s predsjednikom Josipovićem. Novinarima je nekoliko puta sinoć rekao da nije objavio Registar branitelja te da je prestravljen tom konstrukcijom.

– Postat ću religiozan samo da dokažu da s objavom nemam ništa – izjavio je Rakar te dodao da u međuvremenu nije ni imao vremena razmišljati o tomu je li bilo potrebno na ovakav način u javnost iznijeti popis branitelja. Trenutačno, tvrdi, mora razmišljati o posljedicama njegove objave.

>>Komentar Jasmine Popović: ZA OBJAVU: Ratnicima svejedno, neratnici strepe


>>Komentar Davora Ivankovića: PROTIV OBJAVE: Kako će i hoće li 40.000 Hrvata kroz Neume

Odmah nakon puštanja - napisao članak za svom blogu
Vrlo brzo nakon što je pušten na slobodu, Rakar se izravno obratio svojim čitateljima na blogu u postu pod naslovom Nekoliko stvari koje mislim da je važno reći u kojem je potvrdio da ga policija tereti za kazneno djelo odavanja službene tajne. Zahvalio se svima na podršci, posebno novinarima.

Policija je Marku Rakaru oko 15.40 sati priopćila da je uhićen nakon što je odbio poligrafsko testiranje. Nakon višesatna ispitivanja, u kasnim večernjim satima u pratnji petero policijskih inspektora Odjela gospodarskog kriminaliteta PUZ-a stigao je u prostorije svoje tvrtke u Medarskoj ulici. Poznati bloger, koji je zamalo postao savjetnik predsjednika Josipovića, s dvojicom svjedoka i policajcima proveo je više od sat vremena u prostorijama koje su detaljno pretražene. Iz ureda mu je zaplijenjeno računalo, nekoliko hard diskova i CD-a, a oduzet mu je i mobilni telefon blackberry. Policijski inspektori nisu davali nikakve informacije o tome jesu li što pronašli, jednako kao ni Rakar, koji je gestom dao naslutiti da ne može davati izjave. Umjesto toga nasmiješio se i pokazao knjigu Geoffreyja Hughesa pod naslovom “Political correctness” (Politička korektnost).

Rakaru je pretražen i stan, a obiteljski prijatelj je prije početka nazvao novinare Večernjeg lista i zamolio nas da svjedočimo pretraživanju, no policija je bila brža i onemogućila nam je da budemo nazočni pretraživanju njegovih stvari i osiguramo javnosti uvid u postupanje policije. Policija je dugo iz njegova stana u Novoj vesi iznosila računala i vreće s predmetima za koje su ocijenili da će im pomoći u istrazi. Iako je policija vjerovala da mu je oduzela sva računala, Rakar je u samo sat vremena nakon što je pušten iz policije na svom blogu objavio članak u kojem opisuje sve što mu se događalo.

– On ima nekoliko laptopa na sigurnome, za koje policija nije znala – doznali smo od njegova prijatelja.

Cijeli dan Rakarovi prijatelji su zgroženi uhićenjem provodili akciju podrške. Kada je shvatio da će biti uhićen, Rakar je s bliskim prijateljem dogovorio i šifru koja je trebala pokrenuti široku medijsku akciju. Šifra je bila: “Ante Gotovina”.

Prekomjerno granatiranje
– Gotovina je optužen za prekomjerno granatiranje i to smo upravo namjeravali napraviti. Pokrenuti najsnažniji mogući pritisak da ga se oslobodi – rekao nam je njegov prijatelj. Akcija je i krenula pa je tako portal index.hr pozvao građane da prosvjeduju pred sjedištem krim policije i prijave da su i oni objavili Registar branitelja.

>>Nekoliko novinara se prijavilo policiji zbog objave registra

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Krunoslav Borovec u srijedu poslijepodne rekao je da policija surađuje s Ministarstvom branitelja kako bi se provjerila autentičnost objavljenih podataka.

– Drugi smjer istrage ide prema utvrđivanju osoba koje bi dale podatke – rekao je Borovec. Glasnogovornik MUP-a još je izjavio da je konstatirano da objavljivanje popisa branitelja nije posljedica hakerskog upada u Ministarstvo branitelja. Ta bi njegova izjava značila da je netko u MORH-u neovlašteno presnimio podatke o braniteljima i iznio ih.

>>Vlasnik servera: Nema šanse da otkrijemo tko je objavio registar

U krugovima u samom vrhu vlasti jučer je kružila informacija da je još 2006. godine u Ministarstvu branitelja kopiran popis te da se samo čekao pogodan trenutak za objavu. Eventualna povezivanja M. Rakara s objavom popisa branitelja temeljila su se na njegovim informatičkim vještinama, odnosno pretpostavci da je mogao hakirati MORH i skinuti im podatke. Međutim, Rakar je nebrojeno puta ponovio da se već gotovo 20 godina ne bavi hakerstvom, a njegovim se vještinama početkom devedesetih koristila i Hrvatska vojska. Puno je vjerojatnije da je osumnjičen jer je mnogo puta stao na žulj vlasti svojim aktivizmom na internetu.

Prije godinu je dana tako objavio popis birača, što je izazvalo golemi skandal nakon što je utvrđeno da su mnogi s pravom glasa u Hrvatskoj prijavljeni na nepostojećim adresama.

>>Kosor: Paraobavještajno podzemlje stoji iza objave Registra

>>Tuđmana su tek naknadno upisali u Registar branitelja

Ključne riječi

Komentara 277

Avatar igorgoc
igorgoc
23:51 07.04.2010.

e moji hakeri.. sql injection radi čuda?? e tak? hhh... croXteam

VZ
veki_zg
00:10 08.04.2010.

stranica tak i tak ne radi

FL
flok
21:14 07.04.2010.

@doc pa kog lažeš tim linkom misliš da mi ne znamo što znači \"largest online military community\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije