Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOZAČ AUTOBUSA:

'Takav napaćeni izraz lica imale su i izbjeglice iz Davora 1990-ih'

Marko Keser
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
18.09.2015.
u 15:00

Zaspali su čim su sjeli u autobus, sigurno im je bar malo laknulo nakon svih ovih dana, kaže vozač iz Andrijaševaca

Dok je vozio krcat autobus sirijskih izbjeglica iz Tovarnika put Ježeva u srijedu, Marku Keseru pred očima su oživjele slike iz krvavih 1990-ih godina u našoj zemlji i susjednoj nam BiH. Baš je tako, prisjeća se, vozio izbjeglice iz Davora. Nesretni ljudi koji su ostali bez doma, pa i bez obitelji, ponovno su tako, dva desetljeća poslije, sjedili iza njegovih leđa. Njihova izmučena lica promatrao je u retrovizoru.

– Gledaju u tebe kao da te ne vide. Ispaćeni su, izmoreni, beznadni, ne znaju kamo idu. Sve je isto kao 90-ih, nema razlike – započinje ovaj vozač iz Andrijaševaca, koji u vinkovačkom Poletu radi od 1988.

Keser je u srijedu vozio na uobičajenim lokalnim rutama kada ga je nazvao šef i rekao da okreće autobus prema Tovarniku.

– Baš kao u ratu, nema čekanja, krećeš i gotovo, to su takve iznenadne situacije – nastavlja.

On je svojim autobusom među prvima krenuo prema Zagrebu u srijedu oko 12.30. Trebalo je malo dulje dok su izbjeglice prošle propisanu kontrolu i smjestile se u autobus. Nosili su sa sobom samo vrećice, dekice, pelene za djecu. Vodu i mlijeko za bebe spakirali su im volonteri Crvenog križa.

– Čim su sjeli, zaspali su i probudili se tek pred Ježevim. Vjerojatno su se malo smirili i laknulo im je nakon svih ovih dana kad su tako pozaspali – ocjenjuje naš sugovornik.

Vozili su se autocestom, iza policijske pratnje, bez žurbe, a cijeli su put prošli bez ikakvih problema.

– Nisu razgovarali sa mnom, nisu ni među sobom previše komunicirali. Bile su to uglavnom obitelji, naprijed je baš sjedila sedmeročlana obitelj, mama, tata, četvero djece i baka. Teško je to sve gledati, kome ne bi bilo – zaključuje Marko, koji je sutradan nastavio voziti na lokalnim linijama, ali spreman da, zatreba li, ponovno okrene autobus prema Tovarniku.

>> U Hrvatsku do 17 sati ušlo 8900 izbjeglica. Ministar Ostojić: Naši kapaciteti su puni!

>> U Hrvatskoj izbjeglice neće ostati. Upućivat ćemo ih prema Sloveniji i Mađarskoj

Komentara 16

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:20 18.09.2015.

Samo devdesith su muškarci u RH uzeli pušku u ruke i branili Domovinu.

NE
Neo001
15:12 18.09.2015.

Što su arapi napravili, da pomognu našim izbjeglicama ? Naša mladost je branila i ginula za svoju domovinu, a ovi su poput milanovića i njegove bagre, bježe iz svoje domovine da bi gledali iz prikrajka tko će pobijediti, da mu se priklone.

DU
Deleted user
15:05 18.09.2015.

"Sve je isto kao 90-ih, nema razlike", ah jel'? Ja se nešto ne sječam skupih mobitela, izbiranja Njemačke i novca u tvrdoj valuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije