Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL

Emisiju na Z1 odjavio: 'Čuvajte se četnika s Cvjetnog trga'

Marko Jurič
Foto: Screenshot
1/3
20.01.2016.
u 22:52

Nije mi bila namjera nikoga vrijeđati ili diskriminirati po bilo kojoj osnovi, naveo je Jurič

“Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom: budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi, oštar četnik u blizini’” – tako je urednik i voditelj Marko Jurič u dva navrata, ovog i prošlog utorka, odjavio emisiju Markov trg koja se prikazuje na Z1 televiziji.

Novinarska sloboda

Član tajništva udruženja Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) Marko Jurič rekao nam je da "poznaje zakon" i da ono što je izrekao "nije govor mržnje" te da u njegovim riječima "nema ništa sporno". Odvjetnik Branko Šerić misli drukčije:

– Ovo je apsolutno govor mržnje i sada su na potezu MUP i DORH. Svatko treba snositi odgovornost za svoje riječi – kaže Šerić.

Nakon što se na internetu digla bura oko Juričeve odjave emisije, voditelj je medijima poslao izjavu u kojoj objašnjava mu je nakana bila "otvoriti temu četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na osnovu dokaza pjevanja četnički pjesama najvišeg klera, što je objavljeno na YouTubeu", a što je i on emitirao u emisiji Markov trg.

"Provokativnom odjavom uživo nastojao sam skrenuti pozornost na taj problem o kojem sam više puta upozoravao posljednjih mjeseci, ali bez odgovarajuće reakcije javnosti. Smatram da je to problem o kojem bi se Srpska pravoslavna crkva trebala odrediti jer četništvo po svojoj zločinačkoj naravi ne može imati legitimitet u hrvatskoj državi. Nije mi bila namjera nikoga vrijeđati ili diskriminirati po bilo kojoj osnovi i ako se to slučajno dogodilo, naravno da mi je žao zbog toga – naveo je Jurič. Na naše pitanje jesu li na televiziji na kojoj se prikazuje Markov trg nadređeni od njega tražili očitovanje ili mu nešto spočitnuli, Jurič odgovara da nisu.

U odgovoru kakav je stav televizijske kuće koja je objavila emisiju, glavna urednica i Z1 televizije Maja Šudić kaže:  

“Emisija Markov trg urednika i voditelja Marka Juriča Z1 televizija emitirao kao proizvod vanjske produkcije, a Marko Jurič, kao i ostali suradnici Z1 televizije, ima novinarsku i uredničku slobodu i odgovornost te različita mišljenja s kojima se kao televizija nužno ne slažemo uvijek. Z1 televizija vjeruje u mjerodavne institucije Republike Hrvatske koje se brinu da se pri novinarskim slobodama i različitostima mišljenja poštuju pozitivni zakonski propisi te ćemo njihov sud u ovom slučaju u cijelosti i sa zadovoljstvom prihvatiti”.

Visoki etički standardi

Predsjednik HNIP-a Siniša Kovačić prenio nam je pak službeni stav udruženja.

“Osuđujemo svaki govor mržnje, provokaciju ili izjavu koja bi mogla naštetiti bilo kojoj društvenoj skupini, a konkretniji stav zauzet ćemo nakon što se i sam autor očituje o svojim izjavama, motivima i argumentima te nakon što slučaj raspravi Etički forum. Hrvatski novinari i publicisti zalažu se za visoke etičke standarde u javnom govoru, poštivanje prava na dijalog i uvažavanje mišljenja svih strana. I tu iznimaka neće biti.” Na Juričevu emisiju na Facebooku je reagirao je novinar i filmaš Igor Mirković: “Upravo sam podnio pritužbu Agenciji za elektroničke medije zbog emisije Markov trg televizije Z1, zbog širenja govora mržnje u odjavi. Svatko od vas, tko osjeća potrebu, može podnijeti sličnu pritužbu.”

>> Velimiru Bujancu treba reći da više ne mora biti veća Kolinda od Kolinde

>> Nismo oporba HND-u. U našem su članstvu novinari najrazličitijih političkih i svjetonazorskih opredjeljenja

Komentara 245

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:00 20.01.2016.

Gospodine jurić nemate se vi kome pravdati, a naročito ne ovim novo komponovanim četnicima, imate punu podršku većine hrvatskoga naroda za sve izrečeno, pozdrav....

FR
frend1
23:05 20.01.2016.

Aha, po Stepincu i katolicima se kože pljuvati stilom ala Jurek Pavičić, al nedo dragi Bog da se dirne u SPC-u, jer eto ateističkog HND-a da nam djeli bukvicu... Tak je to kad bratska kokarda stoji na braniku petokrake, ni Ranković ih nebi bolje organizirao...

CA
Catalonia
23:06 20.01.2016.

Podrška Marku Juriću, apsolutno.!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije