Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održana Kulenijada

Marko Jukić iz Valpova ima najbolji kulen

kulenijada
Duško Mirković/Pixsell
28.06.2013.
u 15:03

Šampionsko odličje 33. Kulenijade u Požegi pripalo je Marku Jukiću iz Valpova, koji kulene proizvodi već 8 godina.

Šampionsko odličje 33. Kulenijade u Požegi pripalo je Marku Jukiću iz Valpova. - Proizvodnjom kulena bavim se 7-8 godina. Moj prijatelj Zvonko Barić bavi se duže ovom proizvodnjom i sve nas ostale \'navukao\' je pa se sada i mi ostali time bavimo, a htjeli smo mu i pokazati da i mi znamo napraviti dobar kulen – istaknuo je Marko Jukić koji je inače prvi puta sudjelovao na požeškoj Kulenijadi, ali je zato zlata i šampionska odličja prikupljao na drugim kulenijadama. Dodaje da tajne u spravljanju kulena nema. –Najvažnija je dobra kvaliteta mesa. Svinja mora stara godinu dana i teška od 180 do 200 kilograma. Papriku za kulen kulen već godinama kupujem u Srbiji, a upotrebljavam je i za pravljenje fiša i čobanca u čijem spravljanju se također natječem – otkrio nam je Marko kojem je šampionski pehar uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Tom prigodom je kazao da slavonsku hranu, posebno kulen, treba prezentirati s puno ljubavi i znanja jer oni to i zaslužuju. –Vi ste kroz proizvodnju kulena obuhvatili znanje, tradiciju, ljubav i umjetnost. Nadam se da ćete nastaviti s ovom proizvodnjom i dolaženjem na kulenijadu koju želimo podići na još viši nivo – poručio je gradonačelnik Neferović. Zlatna odličja koja je osvojilo četiri kulenara uručio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, i sam proizvođač ove delicije te sudionik brojnih kulenijada. -Ovo nije samo natjecanje pojedinca, nego predstavljanje i svoje obitelji i tradicije. Ovu tradiciju moramo nastaviti, bez obzira što ulazimo u EU, to je za nas sve samo dodatni izazov. Ovaj proizvod ima svoje tržište, mi ga samo trebamo zajednički kvalitetno marketinški pripremiti i predstaviti. Ponosan sam što sam dio vas kao proizvođač kulenova i što sam za njih dobio brojne nagrade – istaknuo je župan Tomašević.

Srebrna odličja uručio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon, a brončana drugi zamjenik Darko Puljašić. Zahvalnice je predao Bruno Horvat, predsjednik Turističke zajednice Grada Požege koji je podsjetio na značenje kulena, kao izvorne slavonske delikatese. Stručni ocjenjivački sud pod predsjedanjem dr. sc. Marka Krznarića ocijenio je da su ovogodišnji uzorci kulena koji su stigli iz svih slavonskih županija te Sisačko-moslavačke županije vrlo dobri bez obzira što su vremenske prilike loše utjecale na njihovo sazrijevanje. –Iz godine u godinu uzorci su sve ujednačeniji i na tome treba i dalje raditi. Nažalost, pojedini proizvođači ponavljaju iste greške iz godine u godinu i ne žele ih otkloniti. Cilj bi trebao biti da se u budućnosti povećaju proizvodni kapaciteti kako bi kupci imali kulen na raspolaganju cijele godine – zaključila je ocjenjivačka komisija čije mišljenje je prenio Jelenko Topić. Nakon kušanja kulena posebnu nagradu kušača dobio je Josip Žabčić iz virovitičkog kraja.

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije