Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisala pismo Plenkoviću i UN-u

Željka Markić ljuta na izvjestitelja UN-a: Kao da djeluje iz pozicije lijevo-liberalne nevladine organizacije

Željka Markić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.12.2016.
u 11:33

'Pristrano nametao određene vrijednosti'

Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, napisala je pismo premijeru Plenkoviću i UN-u u kojem kritizira posebnog UN-ovog izvjestitelja za pravo na zdravlje, Dainiusa Pūrasa, ocijenivši njegova način djelovanja za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj neprefesionanim i tendecioznom.

 - Između ostalog, smatramo da je gospodin Pūras djelovao izvan okvira svoje funkcije, nije poštivao institucije Republike Hrvatske, te da je pristrano želio nametati određene vrijednosne obrasce koji nisu u skladu s demokratski izraženom voljom građana Republike Hrvatske - stoji u komentaru udruge.

Pūras je u Hrvatskoj boravio od 28.11. do 6.12. kako bi ocijenio ostvarivanje prava svih na uživanje najvećeg mogućeg standarda tjelesnog i mentalnog zdravlja u zemlja. Ipak, kako tvrdi U ime obitelji, mimo svojeg mandata i ovlasti bavio se ocjenama korištenja dostupnosti kontracepcije, seksualnim odgojem i 'regresivnim mjerama' kojima se ometa pristup pobačaju kojima se podriva seksualni odgoj i može rezultirati kršenjem ljudskih prava.

Komentirao je kako se u Hrvatskoj sustavno žele donijeti nove 'regresivne mjere', a kao primjer naveo je nedavno uvođenje nove definicije braka u Ustav i skorašnje donošenje odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o pobačaju iz 1978. godine. 

- Posebni izvjestitelj se na tiskovnoj konferenciji fokusirao na cijeli niz ideoloških tema koje nisu u fokusu ni područja zdravlja ni njegova mandata, poput kontracepcije, pobačaja, definicije braka, spolnog odgoja, kao da djeluje iz pozicije lijevo-liberalne nevladine organizacije, koja se usko bavi svojim ideološkim temama, a ne iz pozicije Posebnog izvjestitelja za zdravlje Odbora za ljudska prava UN-a - piše u priopćenju Željka Markić navodeći članak Opće deklaracije o ljudskim pravima i članke konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i rasne diskriminacije koji određuju opseg posla Posebnog izvjestitelja.

- Ne bave se pobačajem, kontracepcijom ili spolnim odgojem, a pogotovo ne referendumom o braku, nego općenito - zdravljem i zdravstvenim uslugama, njihovom dostupnošću i sl.

Iz udruge upozoravaju kako je time Pūras poručio Vladi i građanima kako trebaju ispuniti partikularno agendu lijevo-liberalnih udruga, čime obezvrijeđuje Republiku Hrvatsku i njene demokratske institucije, dok su opći standardi zdravstvene zaštite, što se odnosi na sve građane, bili u drugom planu.

Pismo s izrazom nezadovoljstva poslano je na adrese predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora, Bože Petrova, ministra vanjskih i europskih poslova, Davora Ive Stiera, Visokog povjerenika za ljudska prava, Zeida Ra'ada Al Husseina, predsjednika Odbora za ljudska prava UN-a, Choi Kyong-lima, predsjednice Republike Litve, Dalije Grybauskaitė, ministra vanjskih poslova Republike Litve, Linasa Antanasa Linkevičiusa, predsjednika Vlade Republike Litve, Algirdasa Butkevičiusa, predsjednika Parlamenta Republike Litve, Viktorasa Pranckietisa, te litavskoj novinskoj agenciji.

>> Biskupi protiv referenduma o zakonskoj zabrani pobačaja

Komentara 64

U1
ursus_1212
12:32 11.12.2016.

Pobačaj je poraz ljudskosti i evolucijski korak unazad. Društvo je toliko tehnički uznapredovalo, dok je s druge strane pobačaj kontracepcijsko sredstvo. Postalo mi je gadljivo kad isti marširaju za prava životinja i za pravo na pobačaj, smeta im kad netkoo moli za život, a konzumirali bi demokraciju blokadama, prosvjedima, neposluhom...Dogovorite se s mozgom.

MO
mobitel20
11:53 11.12.2016.

Pismo je potpuno tocno. Sluzbena osoba krivotvori sluzbene rezolucije ! Neovisno o ovom slucaju, takve pojave su nedopustive ! Pobacaj nije ljudsko pravo po svim rezolucijama ! Bez obzira sto tko misli o tome...Sluzbenik UN ne smije biti pristrani aktivist !

MT
mačak tom
12:26 11.12.2016.

Naša nas je Vlada izručila gej lobiju, ali je građanim dozlogrdilo, pa je osnovana UIO. UIO je provela Referendum o braku na čemu sam im beskrajno zahvalan. Onemogućen je genderizam u školi koji je već bio uveden. Podupirem Vas ii dalje ću Vas podupirati. Pederastija je stvar pojedinca, ali postaje agresivan napad na mene i moju obitelj kada moju djecu u školi uče da imaju pravo mijenjati spol, da imaju pravo biti dvosposlci itd ...Do kuda to ide? Do braka između oca i sina, nekrofilije, poligamije i poliandrije? Zato sretno Željki i UIO u daljenjem radu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije