Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne zanata

'Ja sam pilot Boeinga 747. Evo koje nevjerojatne stvari vidim svaki dan'

747
Foto: Reuters/PIXSELL
07.09.2016.
u 21:57

Masa zrakoplova se dosta mijenja čak i tijekom leta, jer gorivo se troši

Mnoga djeca sanjaju da, kada odrastu, postanu piloti. Posao je to koji nije bez opasnosti, ali donosi mnoge užitke.

Pilot Mark Vanhoenacker, koji za život zarađuje upravljajući Boeingom 747, otkrio je za Vox sve nevjerojatne stvari koje svaki dan može vidjeti radeći taj posao.

1. Zemlja je okrugla

To je nešto što nam svi govore i pokazuju, ali ipak je puno uvjerljivije kada to sami vidite iz zraka.

– Otkako sam postao pilot, sferični oblik Zemlje postao je nešto s čime sam u interakciji, i što čak i vidim, mnogo izravnije – rekao je Vanhoenacker.

2. Većina našeg prenaseljenog planeta je zapravo nenaseljena

Vanhoenacker objašnjava kako je tijekom posla preletao preko Sibira, Sahare, sjeverne Kanade i središnje Australije, u kojima jedna nema ljudi. Naravno, tu je i voda, koja prekriva oko 70 posto Zemlje.

– U kokpitu, noću, svjetleći gradovi su mi među najdražim prizorima. Ali iznad većine svijeta, leteći ispod zvijezda, vidimo samo pokoje svjetlo ispod nas – kaže pilot.

3. Težina zrakoplova glavna je varijabla u osjećaju letenja

Svi modeli 747 su slični, ali njihova masa uvelike utječe na to kako je njima upravljati. A ta masa se dosta mijenja, čak i tijekom leta, jer gorivo se troši. Težim zrakoplovima treba puno više snage i piste da polete, a upravljanje njima je ugodnije, objašnjava pilot.

4. Na nebu su rijeke

Radi se o vjetrovima, mlaznim strujama, koji uvelike utječu na upravljanje jednim velikim zrakoplovom. Piloti zbog struja moraju raditi velike zaobilaske, poput mornara u davna vremena, što je Vanhoenackeru fascinantno.

5. U geografskom smislu, nebo je kao skroz drugi planet koji okružuje naš

Nebo je podijeljeno na područja koja pilot naziva zračnim državama. Ta područja imaju svoja imena, pa je ono blizu Bostona, na primjer, nazvano NIMOY, prema slavnom glumcu Leonardu Nimoyu koji je ondje rođen.

>> Pilot proveo noć na stablu nakon što mu se srušio zrakoplov

Komentara 24

LI
lipnjak
22:21 07.09.2016.

Kaze "zemlja je okrugla".Interesantno ja to nisam primjetio.

MA
marcellus
23:14 07.09.2016.

Zemlja je okrugla, većinom prekrivena morem, pustinje su nenaseljene... no shit Sherlock!

Avatar think pink
think pink
23:01 07.09.2016.

teško je napisati besmisleniji članak od ovoga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije