Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S burze na posao

Mario: Bravari zarađuju i do 5000 kuna mjesečno

'07.11.2012., Cakovec - Obrtnicka komora stipendirala ucenike koji su odabrali deficitarna zanimanja. Mario Novak s majkom.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
14.11.2012.
u 19:52

Sedamnaestogodišnja Andrea Fučec iz Savske Vesi odabrala je za djevojke netipično zanimanje stolara



– Izabrao sam zanimanje bravara zbog novca. Raspitao sam se kakve plaće imaju. Kreću se i do 5000 kuna – iskren je Mario Novak (15) iz Čehovca, učenik prvog razreda Tehničke škole Čakovec. Jedna od opcija bila je i školovanje za podopolagača, što je također trogodišnje zanimanje, no odlučio se za metaloprerađivačku struku koja u Međimurskoj županiji bilježi dobre poslovne rezultate.

Tih 5000 kuna dvadesetak je posto više od prosječne plaće u Međimurju, a otprilike je tu negdje s plaćom nastavnika početnika u osnovnoj školi koji ima visoku stručnu spremu. Mario kaže da je većina njegovih kolega iz osnovne škole izabrala četverogodišnje škole, a mnogi planiraju nastavak školovanja na fakultetu. On je izabrao deficitarno zanimanje. Osim što ga čeka siguran posao, osigurao si je i stipendiju od 600 kuna mjesečno, koju za deficitarna obrtnička zanimanja izdvaja Obrtnička komora Međimurske županije.

U osam godina stipendirano je 119 učenika kojima je isplaćeno milijun i pol kuna. Među novim stipendistima je i bravar Karlo Žinić iz Kotoribe, koji se također nada brzom zaposlenju nakon srednje škole. Denis Bakač iz Sivice odabrao je zanimanje mesara, koje se sve manje upisuje, pa slobodnih mjesta uvijek ima i u jesenskom upisnom roku. Deficitarna su i zanimanja tesar, strojobravar, autoelektričar, kuhar, krojač, obućar, pediker... Sedamnaestogodišnja Andrea Fučec iz Savske Vesi odabrala je za djevojke netipično zanimanje. Učenica je trećeg razreda i jedina djevojka u odjeljenju budućih stolara.

– Fizička snaga nije presudna za posao stolara jer pomažu strojevi kojih nekad nije bilo – objasnila je. Spolne granice u zanimanjima su izbrisane. U odabiru njezinog budućeg zanimanja važnu, ali ne i presudnu ulogu odigrala je očeva stolarska radionica.

U evidenciji čakovečkog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje nalazi se oko 1750 nezaposlenih osoba mlađih od 24 godine, što je oko 23 posto. Najviše radnih mjesta nudi se upravo u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Nažalost, na stotine srednjoškolaca u srpnju, kolovozu i rujnu dolaze na burzu i tu ostaju dugo jer je potražnja za njihovim znanjima i vještinama drastično smanjena.

Ključne riječi

Komentara 1

FE
fefellerunt
20:24 14.11.2012.

kako je lijepo vidjeti članak u novinama gdje se piše kako je netko skroman i spreman za rad, samo bojim se da se čovjek ne razočara. S obzirom na potpuno uništavanje proizvodnje potrebe za ljudima koji znaju i imaju vještinene biti će sve manje. za dostizanje plaće od 5000 kn kao bravar treba biti izuzetno svestrana i sposobna osoba (sposobna ne po kriterijima Hrvtaa nego nijemaca , a to znači , znalac, vješt , pametan i vrijedan)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije