Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera spice

Marinac je uzeo odgovornost za kredit, o tome nismo razgovarali

'02.05.2012., Zagreb - Na Zupanijskom sudu bivsi dekan ekonomskog fakulteta Darko Tipuric svjedoci u aferi Spice u kojoj je optuzen Damir Polancec.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
02.05.2012.
u 20:00

Bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić svjedočio je na suđenju Polančecu

- U rujnu 2009. godine bilo je nekoliko sjednica Nadzornog odbora na kojima se raspravljalo o odnosu SMS-a i Podravke zbog problema koji je nastao u vezi zajma SMS-u od 65 milijuna kuna. Na prvoj je sjednici Zdravko Šestak iznio problem te je rečeno da SMS ne može vraćati kredit. Za kredit iznad jedan posto temeljnog kapitala društva trebala je suglasnost Nadzornog odbora ako se radi o nekomercijalnom poslu – izjavio je Darko Tipurić, bivši dekan Ekonomskog fakulteta i nekadašnji član Nadzornog odbora Podravke, svjedočeći u nastavku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu za aferu Spice. Dodao je da se vodila rasprava o tome je li kreditiranje SMS-a komercijalni ili nekomercijalni posao, a da su sjednice Nadzornog odbora u to vrijeme, dakle uoči uhićenja šestorice bivših menadžera, bile stresne i napete.

– Za drugu je sjednicu konzultantska kuća P&G napravila analizu te je zaključeno da je SMS insolventan pa je tražena procjena kako naplatiti zajam – rekao je Tipurić. Prema toj procjeni, nastavio je, utvrđeno je da postoji samo vrijednost brenda SMS-a.

– Nadzorni odbor tražio je od uprave da se očituje o poslu, a odgovor nismo dobili. Na drugoj sjednici je odgovornost za zajam preuzeo Darko Marinac, u to vrijeme predsjednik Nadzornog odbora, te dao ostavku pa nismo mogli raspravljati – izjavio je Tipurić. Objasnio je kako je trebao funkcionirati ESOP, program radničkog dioničarstva, te kakva je razlika između njega i MBO-a, preuzimanja dionica od strane menadžera. Na pitanje Ante Nobila, odvjetnika Damira Polančeca, je li za ESOP bila potrebna odluka Vlade, kazao je da je program bio neprovediv bez odluke Vlade o prodaji dionica iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju. Svjedok je, također na Nobilov upit, pojasnio da se kredit za ESOP trebao otplaćivati dobrim poslovanjem Podravke.

Komentara 2

OB
-obrisani-
20:27 02.05.2012.

Gdje je Mesić? Marinac je sam rekao da ga je Mesić zvao da gurne taj kredit Mladiniću. Isto je tvrdio i Šestak. Inače, Marinac je jedan odfinancijera Mesićeve druge kampanje. To su sve gole činjenice. Kako je on izbjegao suđenje za ovu aferu u koju je umočen do grla pitanje je funkcioniranja pravne države, jer očito je da je još uvijek ima nedodirljivih, i da su to u pravilu oni koji su imali bilo kakvog dodira s jugoslavenskim tajnim službama za vrijeme bivše države...

Avatar MK
MK
10:17 03.05.2012.

...zaista - gdje je tu Mesic? ...Pa kod Aleksandera Stankovica u NU2 je sam citavoj javnosti ispricao kako je prisilio Sestaka neka SMS-u da jos 65 Mio. kredita - dok mu je Sestak govorio da nemoze jer SMS ima 55 Mio kredita od Podravke. ...da nam nebi i tu izgurali nekakvog druga Miću u prvi plan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije