Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marina Dobošić: Napravili smo veliki iskorak i dobar posao s tikvama

Osim bučina ulja proizvode i namaze od pečenih sjemenki, a Marina je sama osmislila etiketu brenda, sama radi marketing i prodaju.
12. listopada 2016. u 22:10 0 komentara 1046 prikaza
DKS_56144751  05.10.2016., Vrbovec, Zabnica - Izbor Uzornih seoskih zena Zagrebacke zupanije. Marina Dobosic, bavi se uzgojem bundeva, proizvodnjom bucina ulja i proizvoda od susenih i pecenih bucinih kostica. Ljubiteljica je cvijeca i majka dvoje djece.
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Marina je rođena Požežanka, u rodnom gradu školovala se za odjevnog tehničara. Radila je u Zagrebu, gdje je upoznala i budućeg supruga. U obitelj Dobošić došla je prije devet godina udajom za Danijela. Do tada je obitelj držala krave i proizvodila mlijeko. Marina je došla s novim idejama i vizijama, obitelj napušta stočarstvo i počinje se baviti ratarstvom. Zajedno sa suprugom pokreće uzgoj tikva golica i njihovu preradu u bučino ulje. Uzgajaju još i pir, heljdu, zob, pšenicu i kukuruz.

– Suprug i ja nismo bili zadovoljni životom u Zagrebu, htjeli smo pokrenuti svoj biznis i odlučili smo se vratiti u njegovo selo. Nisam voljela krave i stočarstvo, cijena je mlijeka padala i odlučili smo se za ratarstvo. Zadovoljna sam jer smo napravili veliki iskorak i posao nam dobro ide – kaže 27-godišnja Marina.

Još dvije trgovine

Njezino bučino ulje i namazi koje sama kreira, osmišljava i proizvodi postali su prepoznatljivi na tržištu. Rezultat uspjeha je trgovina otvorena na zagrebačkoj tržnici Jarun. Uskoro će otvoriti i trgovine na Dolcu i u Dubravi.

– Počeci su bili teški, učili smo iz vlastitih pogrešaka. Nakon prve godine odlučili smo sve raditi sami i boriti se na tržištu s vlastitim brendovima. Danas prodaja ide sve bolje, sve je veći interes za namaze od pečenih sjemenki, postali su gastronomski hit – dodaje mlada poljoprivrednica. Nakon dolaska u Žabnicu, Marina postaje nositeljica obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva, školuje se za tehnologa, proizvođača i prerađivača začinskog bilja, usavršava se pohađajući savjetovanja i edukacije.

18.09.2016., Dol, otok Hvar - Katija Stancic, kadidatkinja za najuzorniju zenu na selu.  Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL uzorna seoska žena Katija Stančić: Sezona traje pet mjeseci, ali za naše goste stalno smo otvoreni DKS_56144143 24.09.2016., Gradiste - Marica Jovanovac prijavila se na izbor Najuzornije zene Hrvatske 2016. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Uzorna seoska žena Marica Jovanovac: Što je više posla, ja sam zadovoljnija i ispunjenija Aleksandra Pekica UZORNA SEOSKA ŽENA Aleksandra Pekica: Ništa nije teško jer uz mene su uvijek moji muškarci

– Obrađujemo 60 ha zemlje, imamo dva kooperanta i godišnju proizvodnju između 10 i 12 tisuća litara bučina ulja – kaže. Na tržište plasiraju čisto bučino ulje, bučino ulje s dodatkom 20% suncokretova ulja i razne namaze od buče te brašno od pira, heljde, zobi, pšenice i kukuruza.

– Planiramo nabaviti i postrojenje za hladno prešanje i proizvoditi hladno prešano bučino ulje – ističe. Trenutačno su pri završetku uređenja i opremanja objekta za kušanje i prodaju vlastitih proizvoda na obiteljskom gospodarstvu, objašnjava nam mlada žena koju je na natjecanje za izbor uzorne hrvatske seoske žene prijavila njezina županija. Selo u kojem žive je pomalo napušteno, sve je manje mladih ljudi. Svi se sele u Zagreb ili u inozemstvo, no Marina ističe da voli što su došli. Nedostaje joj ponekad Slavonija, gdje joj žive roditelji.

– U Slavoniji su ljudi malo otvoreniji, ima više sadržaja, često se nešto događa – ističe. Sve proizvode prodaje na sajmovima i u vlastitoj trgovini na jarunskoj tržnici. Uz dvije zaposlenice koje proizvode prodaju na sajmovima imaju i jednu zaposlenicu na jarunskoj tržnici.

Okuplja male proizvođače

Preko ljeta i ujesen imaju dosta posla, no, kako kaže, u zimskom periodu ima više slobodnog vremena koje može posvetiti sebi i svojim hobijima. Aktivna je članica Lokalne akcijske grupe (LAG) „Prigorje“ s kojom radi na osmišljavanju strategije kako bi okupila u udrugu male proizvođače bučina ulja. Marina je priznala da je na tržištu sve više tih proizvoda, no vrlo često nisu i kvalitetni.

– Sama sam osmislila eitketu za naš brend ulja, sama radim marketing, prodaju i sve ostalo, dok je suprug na polju, on to najviše voli. Cvijeće mi je velika ljubav i bez njega ne bih mogla – kaže ta Slavonka koja se opušta uz cvijeće. Majka je majka dvoje djece, Filipa (7) i Nine (5), a sa suprugom i djecom živi u zajedničkom kućanstvu sa suprugovim roditeljima. 

>>Aleksandra Pekica: Ništa nije teško jer uz mene su uvijek moji muškarci

>>Marica Jovanovac: Što je više posla, ja sam zadovoljnija i ispunjenija

Profil kandidatkinje

Ime i prezime: Marina Dobošić

Godište: 1989. 

Županija: Zagrebačka

Mjesto u kojem živi: Žabnica

Bračno stanje: udana

Broj djece: dvoje

Stručna sprema: srednja škola

Aktivnosti: aktivna je članica LAG-a prigorje, opušta se uz cvijeće, slika, aranžira, slaže mozaike, bavi se dekupažom

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.