Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlazak iz stranke

Marina Biti: U početku smo učili od Holy, ali njoj ORaH znači: To sam ja!

21.10.2014., Slavonski Brod - ORaH u Slavonskom Brodu odrzao tribinu pod nazivom, marina biti
21.05.2015.
u 11:30

Marina Biti zamjera i što se u stranci nikada na dnevnom redu nije našla analiza uzroka pada rejtinga

Marina Biti, ugledna profesorica s Filozofskog fakulteta u Rijeci, prošle je subote, kaže, donijela za sebe tešku, ali, uvjerena je, ispravnu odluku. Nakon godinu i pol dana od osnivanja stranke ORaH, odlučila ju je napustiti.

Teška odluka

Biti nije bila bilo tko u malom ORaH-u. Osim što je bila jedan od suosnivača stranke, od samoga početka bila je i članica predsjedništva te autorica, suautorica i suradnica u čak tri stranačke politike – politike znanosti, obrazovanja i tehnologije, politike inovacija i kulturne politike. Odluka o odlasku nije bila laka i proizašla je, kaže, iz dugotrajnijeg odvagivanja.

Željka Barbarić, Dino Krupić i ja u posljednje smo vrijeme sve češće bili u situaciji da odvagujemo razloge "za" i "protiv" ostajanja u stranci, i sve je više bilo onih "protiv" – objašnjava Biti. Sve s čime se nisu slagali u stranci iznosili su na sjednicama, tako da vjeruje da njihovi stavovi ne mogu biti preveliko iznenađenje.

– Budući da se velik dio obrazloženja naših ostavki odnosi na pristup Mirele Holy, na njoj je da odluči želi li naše navode iznositi. Po svemu sudeći, ne želi, jer nijedan od razloga koje smo naveli nije dosad javno iznijela. Mogu samo reći da su moji razlozi na tragu iskaza koje sam dosad javno dala i da se tiču selektivnog pristupa procedurama, kao i negativnih učinaka koje takav pristup proizvodi – tvrdi Marina Biti.

Kao jedan od problema u stranci Biti navodi činjenicu da je ORaH ostao i dalje stranka jednog čovjeka, ne samo u javnoj percepciji nego i po načinima na koje funkcionira iznutra. U početku su to, kaže, smatrali i normalnim.

– U prvoj fazi, prije unutarstranačkih izbora, svi smo bili spremni učiti od Mirele Holy, shvaćajući sebe kao privremeni postav koji prihvaća i to da se za politiku treba dodatno educirati. Dobivala sam zadatke, vrlo brojne i vrlo zahtjevne, odrađivala ih – a mogu slobodno reći i to da sam u toj fazi mnogo naučila – kaže.

Ali s konstituiranjem redovito izabranog predsjedništva moglo se, kaže, očekivati da će se stvari bitno promijeniti, da ćemo ne samo moći nego i morati postati aktivni sudionici procesa donošenja odluka. No stvari se u odnosu na prethodnu fazu nisu baš promijenile.

Novac nije razlog

O nekim se temama diskutiralo, no o nekima nije.

Primjerice, raspravu na kojoj bi se analizirali uzroci pada rejtinga i na temelju toga donosile korektivne mjere nikada nisu imali na dnevnom redu iako bi, drži, bilo i korisno i primjereno da jesu. I dalje će navijati za to da se ORaH izgradi u kvalitetnu stranku jer je to ono što Hrvatska treba. Financije jesu problem, ali one nisu bile razlog za odustajanje, kaže Biti.

U toj temi vidi samo povod za odavanje priznanja brojnim članovima koji posežu u svoja privatna sredstva kako bi iznijeli pojedine akcije.

– To mnogo govori o tome koliko im je stalo do bolje budućnosti Hrvatske, i to treba jako cijeniti. Mogu samo reći: kapa dolje članovima ORaH-a. Zaslužuju najbolje – kaže Biti i zaključuje da će ona naći neki novi, postorahovski način da pridonese tome da stvari budu bolje. Smatra da to može i bez saborskog stolca.

>> Mirelu Holy u jednom danu napustilo troje članova iz vrha stranke

Komentara 39

Avatar unfeeling
unfeeling
11:50 21.05.2015.

Zaključak: ORAH je isti kao i sve druge stranke na hrvatskoj političkoj sceni, autokratski, nedemokratski vođena privatna prćija osnovana isključivo radi osobnog probitka i blagostanja. To nije demokratska stranka (kao niti ostale) već sekta.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:10 21.05.2015.

ORaH je počeo propadati onog trena kad je Mirela najvila mogučnost koalicije s SDP-om...jadno do bola

AM
ameris
11:56 21.05.2015.

Zli proroci i nisu bili tako zli.Izgleda da stvar ide u smjeru crnih predviđanja da Holy i nije ništa više od spavača SDP-a .Postajalo je pomalo jasnije kada je Holyca trčkarala oko crvenih skuta Josipovićevih u njegovoj kampanji.Šteta...a nadali smo se urušavanju deprimirajućeg dvostranačja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije