Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150. obljetnica Sigetske bitke

Marin Piletić: Želimo da se Županija brendira kao izvorni lokalitet Zrinskih

sigetska bitka
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/6
09.05.2016.
u 14:03

Županija ove godine nastavlja s obnovom Starog grada Zrina, uređenjem ulaza u utvrdu. Ove godine osnivaju i Muzej Banovine koji će pod svojim nadzorom imati i Zrin i Gvozdansko, a cijela ova godina proteći će u znaku Zrinskih.

Sisačko-moslavačka županija uključila se u obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog. Nikola Šubić Zrinski je 1508. godine rođen upravo  u Zrinu, na Banovini.

–Želimo da se Sisačko-moslavačka županija brendira kao izvorni lokalitet Zrinskih jer su oni svoje bogatstvo i ime stekli na Banovini crpeći ovdašnje srebro iz Gvozdanskog i okolice. Gotovo da nema općine ili grada na našem području u kojem Zrinski nisu imali posjede ili utvrdu –  rekao je dožupan Marin Piletić.

Županija ove godine nastavlja s obnovom Starog grada Zrina, uređenjem ulaza u utvrdu. Ove godine osnivaju i Muzej Banovine koji će pod svojim nadzorom imati i Zrin i Gvozdansko, a cijela ova godina proteći će u znaku Zrinskih.

– Program počinje 28. svibnja u Hrvatskoj Kostajnici koncertom "Pjevajmo Domovini" na kojem će sudjelovati 150 izvođača, nastavlja se prigodnim izložbama i likovnim kolonijama. Jedna od izložbi bavit će se ulogom Zrinskih u borbi protiv Osmanlija. Bit će održani i stručni skupvi za učitelje hrvatskog jezika i povijesti, a na samu obljetnicu bitke bit će postavljena spomen ploča Nikoli Šubiću Zirnskome u Zrinu. Ista spomen ploča bit će postavljena u Čakovcu i mađarskom Sigetu – dodao je Piletić.

>> Zrinski ponovno čuva svoj trg

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije