Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Marijo Drlje: Pacijenti plaćaju i 1000 kuna za ovjere bilježnika

Marijo Drlje
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
10.12.2014.
u 22:45

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata upozorava na velike svote koje pacijent
mora platiti samo za ovjeru medicinske dokumentacije pri vještačenju u HZMO-u

Trošak skupe ovjere fotokopija medicinske dokumentacije kod javnih bilježnika, koju je prilikom medicinskog vještačenja potrebno predati vještacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), nemali je problem za pacijente, upozorava Udruga hrvatskih pacijenata (UHP). Pokušavaju s mjerodavnim ministarstvima riješiti ga, odnosno naći način da se pacijentu koji mora na komisiju ne mora pritom izbiti iz džepa i više od tisuću kuna samo za ovjeru dokumentacije. No, ignoriraju ih.

– Ovjera dokumenata kod javnog bilježnika stoji nešto manje od pedeset kuna po primjerku, a nije rijetkost da pacijent mora ovjeriti i više od dvadeset nalaza, povijesti bolesti, otpusnih pisama i drugih dokumenata, što bolesnom čovjeku s niskim ili nikakvim primanjima nije lako platiti – navodi Marijo Drlje, predsjednik Udruge.

Po tom su pitanju još prije godinu dana razgovarali u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s predstavnicima tog ministarstva i HZMO-a te im iznijeli svoj prijedlog. – Predložili smo da se dva ministarstva dogovore kako bi se medicinska dokumentacija izdavala u dva primjerka, od kojih bi u ovom slučaju jedan išao HZMO-u a drugi ostao pacijentu – kaže M. Drlje. Međutim, iako su razgovoru prisustvovali ministarski savjetnici, načelnici sektora i odjela oba ministarstva te HZMO-a, nije im odgovoreno ništa, pa ni da ih se odbija. Drlje je na to prije tri dana ponovno podsjetio ministra rada i mirovinskog sustava dr. Miranda Mrsića. “Od sastanka u Vašem ministarstvu prošla su 342 dana i još nismo dobili nikakav pisani odgovor, iako ste nam govorili da se malo strpimo i da ćemo ga dobiti...”, stoji u Drljinu dopisu.

>>'Miješanje privatne i javne prakse urušava zdravstvo'

>>UHP se zahvalio preminulom prim. dr. Ivanoviću za sve što je činio za dobrobit pacijenata

Komentara 8

DO
doktorica
00:27 11.12.2014.

dok su liječnici ovjeravali badava nitko im nije dao ni lipe a odgovarali su svojim potpisom.Pa lijepo liječnike su proglasili korumpiranima ,a bilježnike koji to debelo naplaćuju ne!Eto im sada!

G1
gnjavator_1
08:21 11.12.2014.

Zar zaista nema dovoljno papira nego treba sve tiskati dvaput? Zašto onda postoji tolika administracija po fondovima (HZZO, HZMO itd), zar oni ne mogu sami provjeriti ispravnost postojeće dokumentacije nego stvarno mora netko drugi (bili to liječnici ili bilježnici) ovjeravati papire koji trebaju samo njima?

Avatar Thompson_Janez
Thompson_Janez
23:07 10.12.2014.

Drlje je teški naivac....još nije shvatio da državu vode kriminalci i sociopati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije