Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blizu nove funkcije

Marijana Petir na čelo Centra za socijalni nauk Crkve?

\'04.12.2011., Zvonimirova 17, Zagreb - Celnici HSS-a cekaju rezultate parlamentarnih izbora. Marijana Petir, potpredsjednica HSS-a nije mogla sakriti razocaranje nakon sto je HSS izgubio glasove u 5.
Tomislav Miletić/Pixsell
09.02.2012.
u 10:00

Bozanićeva kandidatkinja: Za nju se zalaže i kardinal, a najviše ipak biskup Pozaić

Da se političarima isplati nositi križ oko vrata potvrdit će se, čini se, u slučaju Marijane Petir, aktualne potpredsjednice Hrvatske seljačke stranke (HSS), koja je jedna od glavnih kandidatkinja za voditeljicu Centra za promicanje socijalnog nauka Katoličke crkve. Nju su, kako neslužbeno doznajemo, hrvatski biskupi prepoznali kao idealnu osobu za zamjenu dosadašnjem voditelju mr. Gordanu Črpiću, koji je otišao za profesora na Katoličko sveučilište.

Vrti se nekoliko imena

– Nema još ničega konkretnoga. Te su informacije došle i do mene, ali nije bilo nikakvih konkretnih razgovora. Doduše, ja sam diplomirala na socijalnom nauku i sudjelovala sam na nizu socijalnih tribina, a mišljenja sam da socijalni nauk Crkve treba zaživjeti u konkretnom životu – rekla nam je Marijana Petir kada smo je pitali za potvrdu informacije.

Mr. Gordan Črpić trenutačno je i u Centru za socijalni nauk i na Katoličkom sveučilištu.

– Ja sam već dva mjeseca na Katoličkom sveučilištu i mislim zadržati status kakav je imao prof. Baloban, a to znači predavati kao profesor i volontirati u Centru za promicanje socijalnog nauka. Evo, upravo idem u Hrvatsku biskupsku konferenciju na dogovore za socijalni tjedan – rekao nam je mr. Črpić te dodao kako je uz njega iz Centra za socijalni nauk Crkve na Katoličko sveučilište otišao i tajnik Damir Mravunac, pa su u Centru za socijalni nauk, zapravo, prazna dva mjesta za “profesionalce”.

Na pitanje hoće li ga zamijeniti političarka Marijana Petir, mr. Črpić kaže da kola nekoliko imena i da će konačnu odluku donijeti biskupi. Pretpostavljamo da bi to trebalo biti na proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu.

Prema našim informacijama iz dobro obaviještenih crkvenih izvora, za izbor Marijane Petir najviše se zalaže zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a zapravo je najviše “gura” pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić. Međutim, doznajemo da su neki biskupi protiv takvog rješenja, i to ne konkretno zbog same Marijane Petir, već zbog postavljanja nekog političara na tako visoku crkvenu funkciju.

“Loše i za Crkvu i za nju”

– Premda je u javnosti ostavljala dojam izvornog demokršćanstva i propagirala kršćanske stavove, Crkva ne bi trebala posezati za političarima za takva mjesta. To je mjesto za vjernika-laika i neka tako i ostane, ali ne za nekoga tko dolazi izravno iz politike. Crkvi bi to moglo jako naškoditi – kažu naši crkveni izvori.

U HSS-u pak drže da će to samoj Marijani Petir najviše naškoditi.

– To bi bio kraj njezine političke karijere, jer su te dvije funkcije nespojive – kažu nam iz vrha HSS-a.

Komentara 68

UK
Ugo Kajvez
10:13 09.02.2012.

Samo ću reč, da je vrlo lijepa žena ......

DU
Deleted user
10:09 09.02.2012.

Pavičiću! Pavičiću!!!!!! „Da se političarima isplati nositi križ oko vrata potvrdit će se, čini se,…“ Nisi samo zaključio što je isplativije, titovka ili križ?

PI
pidocha
12:17 09.02.2012.

a da san fratar i ja bi vaku manjur\'cu ti uza se, is\'sati:-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije