Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marijan Živković osuđen na kaznu zatvora radi razbijanja dvojezične ploče u Vukovaru

– Žalosno je sve to. Ubili su mi dva sina. Trebali su ubiti i mene pa bi bili mirni svi. Ipak, ne stidim se i ne bojim se. Ploču sam razbio po danu ne skrivajući se
24. srpnja 2014. u 12:44 45 komentara 10069 prikaza
Marijan Živković
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

Radi toga što je 2 rujna prošle godine čekićem razbio postavljenu dvojezičnu ploču na zgradi PP Vukovar Općinski sud u Vukovaru donio je presudu protiv Marijana Živkovića. On je prema toj presudi osuđen na devet mjeseci zatvora ili dvije godine uvjeta. Uz to mora platiti i tisuću kuna kazne.

– Žalosno je sve to. Ubili su mi dva sina. Trebali su ubiti i mene pa bi bili mirni svi. Ipak, ne stidim se i ne bojim se. Ploču sam razbio po danu ne skrivajući se. Kažem to jer ne znam tko će osuditi te koji su ploče postavljali po noći, rekao je Živković komentirajući donesenu presudu. Podsjetio je da je u Domovinskom ratu izgubio dva sina, Marka i Nikolu.

– Marko je bio pilot i njega sam sahranio dok se za Nikolu, koji je bio završio ekonomski fakultet, ni danas ništa ne zna. Koliko oni vrijede? Mislim da bih imao pravo tužiti ovu našu nepravednu državu da mi vrate ili namire moje sinove. Tko god je na vlasti ja i svi moji prijatelji ćemo se truditi da svima bude jednako i da su svi zaštićeni, rekao je Živković.

On je i prije toga datuma, 2 rujna, u Večernjem listu najavio da će upravo on biti taj koji će razbiti postavljenu dvojezičnu ploču. Tada je njihovo postavljanje bilo neizvjesno.

Toga 2 rujna ploče su postavljene, a oko podneva i poslije naguravanja sa policijom koja je osiguravala ploču na PP Vukovar Živković ju je čekićem razbio. Slike razbijanja te ploče vrlo brzo su obišle Hrvatsku i svijet.

>>Opet razbijena dvojezična ploča u Vukovaru

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
 • b.leventic:

  Gospodine Živković, Vi ste ponos ovog hrvatskog naroda i svi oni koji je uništavaju a naročito njen narod doči će uskoro dan kada će se morati sakriti u rupe iz koje su izašli jer im se dan približava. Žao mi ... prikaži još! je što ste izgubili Vaše sinove najveće blago ove zemlje. Sa poštovanjem i naklonom B. Leventić

 • Avatar tituš
  tituš:

  Gospodine Živkoviću glavu gore, uskoro će ploče padati same. Teško mi je dati riječi utjehe za izgubljena dva sina, ovakve vlasti ubijali su Hrvate u II svjetskom ratu, još više poslije njega, a onda im bijaše malo krvi pa nastaviš'e ... prikaži još! u domovinskom ratu. Danas zatvaraju i razbijaju glave, no stati će se i tom zulumu na rep!

 • Avatar Lilbana
  Lilbana:

  Ova cijela priča s pločama je tragična i samo je indikator odnosa vlade prema vlastitom narodu.