Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marijan Hanžeković preminuo je u 66. godini

Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. godine
28. siječnja 2018. u 09:39 91342 prikaza
Marijan Hanžeković
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Poznati zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković, umro je u nedjelju ujutro u Zagrebu u 66. godini života.

Marijan Hanžeković Najmoćniji i najbogatiji hrvatski odvjetnik, slobodni zidar Marijan Hanžeković

Bio je ugledni pravnik, uspješan poduzetnik, sportski djelatnik i ljubitelj umjetnosti. 

"Ja sam odvjetnik po vokaciji. Jedan od onih dosadnih koji je još u osmogodišnjoj školi znao što hoće. Ali sam mislio da je to romantičniji poziv, da je to borba za pravdu. No, pravo i pravda su dva različita pojma. Pravde ima koliko i ljudi. Svatko ima neku svoju pravdu. Ona je osobna, a pravo je čista logika", ustvrdio je u jednom od rijetkih intervjua. 

Marijan Hanžeković rođen je 18. siječnja 1952. u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju, a 1975. zagrebački Pravni fakultet. Pravo je završio u roku, a već 1978. otvorio je odvjetničku pisarnicu. Početkom 80-ih bio je angažiran u velikim predmetima gospodarskog kriminala, u vezi s Inom, Kajfežom, Belupom.

Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. Kasnije je preimenovano u Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća odvjetnička kancelarija u Hrvatskoj s dvjestotinjak zaposlenih.

Tijekom cijelog radnog vijeka bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine njen predsjednik. 

Uz odvjetništvo, Hanžeković je pratio biznis - u njegovom vlasništvu bila je štedionica Zlatni most, a u jednom je trenutku ušao i u vlasničku strukturu Dinersa za koji je do tada radio kao odvjetnik. U svibnju 2014. od Hypo banke preuzima vodeću medijsku tvrtku EPH, koja se tada nalazi u predstečaju. 2016. tvrtka koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria mijenja ime u "Hanza Media".

Marijan Hanžeković bio je prisutan i u politici, godinama je bio u HSLS-u.

Bio je posvećen i sportu, volio je košarku i jedrenje. Od 2000. godine bio je predsjednik Košarkaškog kluba Zagreb, bio je osnivač Hrvatskog košarkaškog saveza, a angažiran je bio i oko Dinama.

Nije skrivao da je mason i član Trilaterale.

Bio je kolekcionar i mecena, vlasnik Zbirke Hanžeković.

Suprug je i otac dvije odrasle kćeri.

Marijan Hanžeković
1 / 20
Kolinda Grabar-Kitarović državni vrh izrazio sućut Grabar-Kitarović: Marijan Hanžeković bio je i ugledni odvjetnik i humanist Ivica Todorić, Miroslav Kutle, Ivić Pašalić, Goran Štrok SLOM PRETVORBE I PRIVATIZACIJE Došao je kraj tajkunske privatizacije kojom je hrvatska politička elita stvarala nove bogataše

 

Marijan Hanžeković 'NISKI POPULIZAM' Hanžeković žestoko napao Most zbog prijedloga da HRT sam provodi ovrhe

 

Predsjednik Vlade Plenković uputio sućut u povodu smrti Marijana Hanžekovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut u povodu smrti istaknutog odvjetnika i gospodarstvenika Marijana Hanžekovića: "Poštovana obitelji, sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Marijana Hanžekovića.
Istaknuti odvjetnik i bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore dao je veliki doprinos hrvatskoj pravnoj struci, gospodarstvu, športu, umjetnosti i politici.

Svoju svestranost, znanje i stručnost pokazao je širokim društvenim aktivizmom i odgovornošću, uključujući i čuvanje nacionalne kulturne baštine.

Molim vas da u ime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i poštovanja"

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu