Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turbulentno na HTV-u

Informativni program u godinu dana ostao bez 20-ak urednika

HTV
Foto: Robert Anić/PIXSELL
05.01.2014.
u 20:33

Tko je sljedeći na redu za smjenu? To je pitanje koje se već godinu dana usidrilo nad HRT-om i gotovo svaki mjesec dobivalo je odgovor. Nekad i više njih u paketu...

Tko je sljedeći na redu za smjenu? To je pitanje koje se već godinu dana usidrilo nad HRT-om i gotovo svaki mjesec dobivalo je odgovor. Nekad i više njih u paketu. Ni ovaj mjesec nije iznimka. Tek što zakoračismo u novu godinu s mjesta ravnatelja programa HRT-a, i to nakon samo osam mjeseci, maknut je Goran Rotim. Uzimajući u obzir navedenu prisavsku praksu i činjenicu da je siječanj tek počeo, ovaj mjesec još netko od čelnih ljudi prisavskog programa stigne izletjeti s funkcije. Tko? Dok čekamo odgovor na koga to sad prijeteći, ispod oka gleda glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije naodmet podsjetiti da je u tek 14 mjeseci Radmanova mandata najvećoj uredničkoj rošadi bio izložen Informativni program HTV-a, posebno središnji Dnevnik i Dnevnik 3. Tamo su ostavke i smjene frcale takvom brzinom i žestinom da je konce svega toga teško i pohvatati. Naime, nezaustavljive su rošade u programu i u raznim emisijama obuhvatile više od 20-ak ljudi.

Šprajc probio led s IMS-om

A sve je krenulo nakon samo dva mjeseca od Radmanova imenovanja. Najprije je, prije točno godinu dana, ostavku na mjesto v. d. urednice Informativnog programa HTV-a dala Sanja Mikleušević Pavić, i to zato što je smatrala da je HRT ishitreno, nespremno i nedovoljno organizirano pokrenuo svoj specijalizirani informativni kanal HTV 4. Da je bila u pravu, vidi se i danas. Slažući se s njezinim razlozima, ostavku je potom, na mjesto urednika Dnevnog informativnog programa, dao i Robert Zuber. V.d. šef Informativnog programa tada postaje Domagoj Novokmet koji je na toj funkciji opstao samo četiri mjeseca. No, za to vrijeme iz središnjeg Dnevnika miče Gorana Brozovića i Branka Nađvinskog, a Zoranu Šprajcu pridružuje Moranu Kasapović i Tinu Šimurinu. Kao što znamo, nikoga od troje navedenih u Dnevniku više nema. Naime, pošto je Radman smijenio Novokmeta na Rotimov prijedlog, i to zato što je HTV prve rezultate izlaznih anketa na lokalnim izborima objavio nekoliko minuta prije zatvaranja birališta i prestanka izborne šutnje, novi v.d. urednik HTV-ove informative postao je Nikola Kristić.

On u Dnevnik dovodi Đuricu Drobca koji zajedno s M. Kasapović i T. Šimurinom preuzima i Dnevnik 3, iz kojeg su odletjeli dotadašnji urednici i voditelji Tončica Čeljuska, Tatjana Munižaba i Damir Smrtić. Svojedobno je istu sudbinu doživio i Siniša Kovačić koji je sad opet u stolcu Dnevnika 3, dok suurednica središnjeg Dnevnika više nije ni Maja Sever. Kao što ni Kristić više nije prvi čovjek Informativnog programa, što je bio - točno mjesec dana. Dao je ostavku. Međutim, tada je uspostavljen HRT-ov Informativno medijski servis (IMS) čijim prvim rukovoditeljem postaje Zoran Šprajc koji u središnjem Dnevniku ostavlja Drobca i pridružuje mu Sanju Mikleušević-Pavić te Stipu Alfiera. I dok njih u 19.30 još uvijek gledamo i slušamo, Šprajc je doživio sudbinu mnogih. Nakon samo četiri i pol mjeseca Radman ga je, opet na prijedlog Rotima, smijenio jer nije ispunio očekivanja. Optužiše ga da od svih želja i planova nije ostvario i napravio ništa. Do izbora novog, kao v.d. šef IMS-a naslijedio ga je Tomislav Špoljar.

Emisije kojih više nema

I nije to sve. Svojedobno je Novokmet vrata Dnevnika 3 zalupio iza Denisa Latina koji je bio vođa tima te emisije, te Katje Kušec, voditeljice i urednice, i Ružice Renić, suurednice. Pozicija su ih stajale neprimjerene izjave čelnice HSP-a AS Ruže Tomašić, izrečene u Dnevniku 3, ali puno više paljba koju je po HTV-u osuo premijer Zoran Milanović. Kristić je pak u vrijeme svog kratkog šefovskog mandata iz emisije “Spektar” izbacio voditelja Petra Štefanića, zamijenivši ga Petrom Vlahovom. “Spektra” na ekranu više nema. Kao ni “Nulte točke” i Mislava Togonala, kojeg se od jeseni može samo slušati, na Hrvatskom radiju. Nestali su i “Horizonti” koje su uređivali i vodili Ivana Dragičević i Dragan Nikolić. I opet - nije to sve. Kulminacija se dogodila prije koji dan. Nakon što je predlagao smjene drugih, smjena je snašla i samog ravnatelja programa HRT-a Gorana Rotima.

Komentara 31

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
20:48 05.01.2014.

Pitanj jel slučajno ili namjerno izostavljen Dražen Miocic, koji je smijenjen i umjesto njega postavljen lik koji je odmah u ured donio Titovu sliku, no ni to ga kasnije nije sposilo.

Avatar Django
Django
20:54 05.01.2014.

Jedino normalno riješenje je - prvi program vladajućim strankama, drugi program opoziciji. Pa nek se kvalitetom bore tko će privući više gledatelja.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
21:30 05.01.2014.

HTV je užasno srbokomunističko leglo koje od povratka Radmana,otvorenije nego ikada, širi antihrvatsku histeriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije