Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SELO LUBENICE

Marija i Dinko jedini su stanovnici prekrasnog mjesta na Cresu: 'Plaža je prelijepa, kao da smo na Maldivima'

Plaža pod stijenama sela Lubenice na otoku Cresu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/7
27.02.2024.
u 09:43

Marija Lovrečić i Dinko Mlacović jedini su stanovnici sela Lubenice na otoku Cresu.

Lubenice su naseljeno mjesto na najvećoj nadmorskoj visini na našim otocima. Nekadašnje su rimsko naselje na Cresu. Na strmoj litici, koja se uzdiže 378 metara nad morem, u njima danas živi samo – dvoje stanovnika.

Jedna od njih je 90-godišnja Marija. – A kako je nekad bilo, ma da bi sada bilo pola onako kao kad sam se ja rodila... Bilo je lijepo 1934. godine. Bilo je puno ljudi. Znate koliko? Njih 240 bilo je tu – govori za HRT Marija Lovrečić, stanovnica Lubenica.

Ovčarstvo, poljoprivreda i ribarstvo, nekad izvor egzistencije, danas se naziru tek u tragovima.

– Po zimi smo nas dvoje, a ljeti, kad počne turistička sezona, ljudi koji imaju tu svoje nekretnine i bave se turizmom, kao i ja, i onda nas je malo više – govori Dinko Mlacović.

Zbog izloženosti jakim zimskim vjetrovima Rimljani su ovo naselje nazvali Hibernicia, a smatra se da naziv potječe od latinskog pridjeva hibernus - zimski. Zbog strateškog položaja i kontrole nad plovnim putovima zapadnog Kvarnera tu je osnovano naselje. Na toj istoj litici rodila se i Marija. 

VEZANI ČLANCI:

Lubenice su, piše HRT, poput muzeja na otvorenom, a za plažu govore da je jedna od najljepših na svijetu.

– Cesta i put su malo zeznuti, ali evo, stigli smo, lijepo je, sviđa nam se jako. Plaža je prelijepa, kao da smo na Maldivima – govore izletnici.

VIDEO Znate li gdje je? Ovo je jedini dvokatni most u Hrvatskoj i jedini koji na sebi imao kipove

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:06 27.02.2024.

Sumnjam da znaju kako je na Maldivima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije