Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Namjena nakita hodočasnika

Marija Bistrica: Zavjetni darovi pretočeni u zlato

zlato-txt.jpg
import
06.07.2007.
u 21:45

Oko pet i pol kilograma zlata koje su hodočasnici proteklih nekoliko desetljeća ostavljali u svetištu Majke Božje Bistričke kao zavjetne darove pretopljeno je u tri kilograma čistog zlata koje će sada, prema riječima rektora svetišta Zlatka Korena, dobiti svoju funkciju. Zlato su hodočasnici ostavljali uz poruku ili anonimno.

Poruke će se fotografirati i tako spremiti, no sljedećih nekoliko desetljeća javnost ih neće moći vidjeti jer bi se time povrijedila intima vjernika. Od pretopljena zlata 1100 grama ugradit će se u kalež koji će izraditi umjetnik Hrvoje Ljubić, a bit će prvi put izložen 8. srpnja u sklopu izložbe portreta kardinala Kuharića, a prvi će se njime služiti nadbiskup Bozanić na Veliku Gospu za euharistijskog slavlja u Mariji Bistrici.

 – Kalež će  biti futuristički, a na njemu će biti likovi Petra i Pavla, lik Bistrice, drevni bistrički kamenčići, tekst koji je Stepinac izrekao u Mariji Bistrici 1935. za krunjenja Gospe kraljicom Hrvata: ”Obećavamo ti da ćemo ti ostati vjerni” – kazao je rektor Koren. Ostatak zlata, malo manje od dva kilograma, bit će ugrađen u u evanđelistar. Ostalo je pohranjeno još oko pola kilograma zlatnih predmeta koji nisu pretočeni jer imaju umjetničku vrijednost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije