Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda u srbiji

Marićev sin Karlo doživio šok: oca neće vidjeti još 12 godina

veljko marić
Foto: Michael Palijan
1/3
23.09.2011.
u 13:28

Ministarstvo pravosuđa: Kad presuda bude pravomoćna, možemo tražiti premještaj u RH.

Dok se majka na 12 godina zatvora osuđenog Veljka Marića jučer poslijepodne vraćala iz Beograda, Veljkov najstariji sin Karlo kod kuće je na teletekstu pročitao vijest o ocu i – doživio šok. Nazvao je tetu Višnju Vujnović, Veljkovu sestru, da hitno dođe k njemu, a mlađu braću Patrika i Filipa poslao da se igraju kako i oni ne bi doživjeli šok.

>>Za Marićevu osudu odgovorni su Sanader, Kosor, Bajić i Šimonović

Svjedok preminuo

Svjedočili smo izrazito bolnom i tužnom trenutku kad se Karlo bacio u zagrljaj teti Višnji,tresući se i plačući, razočaran presudom koja će ga 12 godina udaljiti od oca. Naime, nakon gotovo godine dana suđenja jučer je na beogradskom Višem sudu za ratne zločine hrvatski branitelj Veljko Marić nepravomoćno osuđen na kaznu od 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića 31. listopada 1991. godine u Rastovcu, nedaleko od Grubišnog Polja. Doznajemo da se Marićeva supruga za izricanja presude rasplakala i izljubila sa suprugom, koji je stoički podnio tijek izricanja presude te poručio da mu čuvaju djecu.

Veljko Marić, razvojačeni hrvatski branitelj, koji je do tada prehranjivao peteročlanu obitelj vozeći kamion na međunarodnim rutama, uhićen je 18. travnja 2010., iako za njim nije bila raspisana tjeralica, na srbijansko-bugarskom graničnom prijelazu Gradine, kako je sam rekao, na temelju zabilješke u notesu srbijanskoga policajca. Tek je dan poslije srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo zahtjev za provedbu istrage, a 12. kolovoza podnesena je optužnica za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva. Sudski postupak u kojem ga brani iskusni beogradski odvjetnik Đorđe Dozet počeo je 7. listopada kada se Marić izjasnio da nije kriv. Tijekom postupka ispitano je nekoliko svjedoka obrane i optužbe, među kojima i Zdenko Pavić, bivši zapovjednik grubišnopoljskoga 77. samostalnog bataljuna ZNG-a Zlatko Mađeruh, Pavićev tadašnji zamjenik i aktualni gradonačelnik Grubišnog Polja, te Ivica Pospišil, jedan od zapovjednika postrojbi unutar bataljuna, koji su posvjedočili da Marić toga dana nije bio u Rastovcu.

Dok je jedan navodni svjedok tužiteljstva, pripadnik Narodne zaštite Rastovca, koji je u međuvremenu preminuo, posredno teretio Marića za ubojstvo, ni jedan drugi dokaz nije upućivao na to da je Marić i napravio taj zločin pa čak ni svjedočenje Ane Slijepčević, supruge ubijenoga Petra.

Odvjetnik najavio žalbu

Među prvima na presudu je reagirao predsjednik grubišnopoljske udruge branitelja Bilogora ‘91. Vlado Truhlaž: – Očekivali smo oslobađajuću presudu i ovo je neviđen šok! Sada se vidi koliko vrijedi Hrvat, a koliko Srbin. Srpski paravojnik koji je pobio šest hrvatskih civila i zarobljenika u srpskom logoru u Velikoj Peratovici nedaleko od Grubišnog Polja dobio je samo deset godina, a Marić čak toliko! – ljutit je bio Truhlaž.

– Dana 9. rujna 2011. primili smo odgovor u kojem se navodi da je g. Marić pod kontinuiranim zdravstvenim nadzorom i terapijom te je njegovo zdravstveno stanje stabilno, kao i da je nakon premještaja u drugu ćeliju zadovoljan svojim smještajem.

Nakon što postupak u Srbiji bude okončan i ako on bude pravomoćno osuđen na kaznu zatvora, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak njegova premještaja u RH – poručili su iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Ključne riječi

Komentara 580

OB
-obrisani-
16:04 23.09.2011.

del pa zovi ga kako hoćeš......al je tak

OB
-obrisani-
16:10 23.09.2011.

del mislim na ono kaj svako jutro čistiš pod kravami....pa ga onda hitiš vun....na hrpu

SK
skverko
21:12 23.09.2011.

Ne dajmo se zavaditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije