Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast BDP-a manji

Marića brine rast uvoza

Zdravko Marić
01.06.2017.
u 06:50

– U istim smo trendovima u kojima se nalazimo u zadnje vrijeme – kazao je premijer Plenković. Zadovoljan je i ministar financija Z. Marić

U prva tri mjeseca 2017. godine hrvatsko je gospodarstvo zabilježilo rast od 2,5 posto. Na prvi pogled riječ je o usporavanju rasta, ali ako se pogleda podatak o sezonski prilagođenom BDP-u, vidljivo je da je gospodarstvo ostvarilo rast aktivnosti od 3,4 posto. Razlika je nastala zbog Uskrsa, koji je lani bio krajem ožujka, a ove godine u travnju pa se rast potrošnje i turistička aktivnost preselila u drugo obračunsko razdoblje. No bez obzira na te okolnosti aktivnost je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara i ekonomista koji su najavljivali rast od 3,1 posto.

– Kada bi se ova procjena sezonski i kalendarski prilagodila, vidjeli bismo da je rast BDP-a u prva tri mjeseca 3,4 posto. Dakle, u istim smo trendovima u kojima se nalazimo u zadnje vrijeme – kazao je premijer Andrej Plenković.

I ministar Zdravko Marić zadovoljan je podacima te je istaknuo da je ostvareni rast u skladu s prognozama Vlade, međutim, priznao je da ga pomalo brine jak rast uvoza koji je iznosio čak 10,1 posto. Naime, svaki put kad se pojača potrošnja građana, Hrvatska znatno povećava uvoz, što negativno utječe na kompletnu ekonomiju. Zato je Marić poručio da osim strukturnih reformi moramo nešto učiniti i u samom gospodarstvu koje je dosta uvozno ovisno kako se rast domaće potražnje više ne bi toliko vezao za rast uvoza. Iako se stvara dojam da je rast gospodarstva usporio zbog krize u Agrokoru, analitičar Velimir Šonje uvjerava da do negativnog prelijevanja krize na makroekonomiju nije došlo i da rast uopće nije usporio, upozoravajući na sezonski prilagođene podatke. Ipak drži da bi se negativni utjecaj Agrokora mogao osjetiti krajem godine.

Do tada nas očekuje turistička sezona od koje svi očekuju dobre rezultate. Drugo tromjesečje pokazat će je li kriza u Agrokoru usporila ekonomiju, ali čak se i SDP-ov zastupnik Branko Grčić slaže da je još prerano govoriti o rezultatima, već da treba pričekati i podatke iz svibnja i lipnja kako bi se ocijenilo “kamo to ide”.

Komentara 8

PU
Pukovnik
07:33 01.06.2017.

Aha, premijer i ministar su zadovoljni. Imaju razloga: Najveca nezaposlenost u EU, ca. 300.000 mladi voljni za rad su napustili Hrvatsku. Vanjski dug je enorman a od prosjecne place se nemoze zivjeti. Ali su iz drugi razloga zadovoljni: Zastitili su mafiju i sebe kroz zakon o Agrokoru kako bi dalje mogli pljackati (sad ide kupovina INE) zemlju na koljenima.

HR
Hrabraja
08:10 01.06.2017.

Mene brine previsok porez, turisticka taksa, clanarina HGK, doprinosi, skriveni nameti, nepotizam, uhljebljivanje, skupa autocesta, neplacanje od strane drzave, dizanje kredita za place i automobile od 700.000 kuna za ministra.

DU
Deleted user
09:22 01.06.2017.

Vlada? Vlada bi trebala vladati i ima monopol na to. Marić je Vlada, što čeka? Nek se rješava briga ako zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije